Till vänster näringsminister Ebba Busch (KD) i en ljus blazer. Till höger visas en panoramabild av ett landskap med frodig grön vegetation, floder och berg i bakgrunden under en molnig himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Näringsminister Ebba Busch (KD) svarar på frågan om regeringen vill ändra lagstiftningen så att gruvbrytning av kritiska metaller går före rennäring. Foto: SVT

Efter Bergsstatens nej – gruvföretag kan överklaga beslutet om Kyrkberget

Publicerad

Bergsstaten har sagt nej flera gånger. Men det brittiska gruvföretaget Tertiary Minerals överväger nu att än en gång överklaga Kyrkberget i Storumans kommun till regeringen.

Bergmästaren anser att flourit som skulle brytas i Kyrkberget är av särskild betydelse ur nationell och säkerhetspolitisk synpunkt. Men i slutet på augusti nekade Bergsstaten det brittiska företaget Tertiary Minerals bearbetningskoncession med hänsyn till rennäringen. Det trots att regeringen bett myndigheten om ett omtag efter ett tidigare nej.

– Det här är en tuff målkonflikt mellan en livskraftig rennäring, att vi tar ansvar för ett samiskt starkt liv i Sverige och att vi banar väg för de mineraler som behövs för den gröna omställningen i Sverige, säger näringsminister Ebba Busch (KD).

Företaget kan överklaga

Men än är inte sista ordet sagt. Bergsstatens beslut kan överklagas till regeringen ännu en gång.

– Jag tror det går att få ihop de båda delarna (rennäring och gruvor reds anm). Och vi ändrar nu lagstiftning för att det ska bana väg för fler gruvor framöver. Men nu har Bergsstaten fattat beslut om Kyrkberget och det har vi att förhålla oss till, säger Ebba Busch.

Kritiska mot tillståndsprocessen

SVT har varit i kontakt med Tertiary Minerals som inte vill kommentera beslutet eller hur det ska agera. Men de är kritiska till processen.

På företaget hemsida skriver de:

Det står klart för bolaget att Sverige inte har en genomförbar process för att tillståndsansökningar för gruvor.

Svemin: Gruvor ska väga tyngre

Branschorganisationen Svemin är kritisk till den långa handläggningstiden och menar att det minskar viljan för utländska företag att investera och att det skadar Sverige. De vill också se att gruvnäringen får en större tyngd än rennäringen.

– Man måste fundera på om det behövs en annan värdering när man blickar framåt då dessa mineraler och metaller är sällsynta. Men vi efterfrågar inte att gruvor ska gå före i alla lägen, säger Maria Sunér, vd Svemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.