Foto: TT

Efter bristen: Så många har sökt för att bli deltidsbrandman

Publicerad

Behovet av att rekrytera fler deltidsbrandmän har länge varit stort i Umeåregionen. Under våren har de befintliga deltidsbrandmännen visat sitt missnöje med de nya avtalen och flera sa upp sig. I sommar har Umeå kommun kört en kampanj för att locka fler till yrket. Ansökningarna har varit många, men fortfarande är behovet av fler stort.

Deltidsbrandmännens nya kollektivavtal ledde till massuppsägningar på vissa håll i landet. Det nya avtalet innebär sämre arbetsvillkor och lägre ersättning. Även i Umeå med omnejd var missnöjet stort och nio deltidsbrandmän sa upp sig. Men efter att kommunen och Brandmännens riksförbund gjort en lokal överenskommelse tog sju av dem tillbaka sin avskedsansökan.

LÄS MER: Efter 32 år i beredskap – nu är måttet rågat

Men behovet av fler deltidsbrandmän har fortsatt vara stort. I juni startade räddningstjänsten i Umeå en kampanj för att locka fler att söka sig till yrket som deltidsbrandman, men det gick trögt. Man hade en förhoppning om att kunna rekrytera 15 nya brandmän, men den 20 juni hade man inte fått in en enda ansökan. Men sedan vände det.

– Jag tror att det handlar om att folk ser kampanjen, sedan funderar de lite grann, kanske stämmer av med familj och arbete, innan de skickar in sin ansökan, säger Magnus Sjögren, samordnare för Brandförsvar och säkerhet vid räddningstjänsten i Umeå, och fortsätter:

– Det har faktiskt gått ganska bra, vi har fått in 28 ansökningar inom Umeå kommun och dessutom några som sökt till Robertsfors och Vindelns kommun.

LÄS MER: Nu slutar Per: ”Det gick åt helvete allting”

Men han påpekar också att behovet fortsatt är stort och att de innerst inne hoppats på ännu fler ansökningar för att kunna förstärka sina enheter i Holmsund, Hörnefors, Tavelsjö, Botsmark och Sävar.

Det är övervägande män som sökt till deltidsbrandman, men även några kvinnor.

– Det är lite tråkigt att det är så mycket fler män, för det här är absolut ett jobb för kvinnor också, säger Magnus Sjögren.

LÄS MER: Deltidsbrandmän förvägras semester

Nu kommer de vid räddningstjänsten att gå vidare med ansökningarna och göra intervjuer för att se vilka som är lämpliga för yrket.

– Det finns ju vissa krav för att de ska vara lämpliga. Det bästa är om de bor på orten, har jobb på orten och inte bor och jobbar så långt i från brandstationen så att d ekan ta sig dit på fem minuter. Sedan måste de klara brandmannatesterna också, avslutar Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.