Tända ljus vid kanten av Gubbseleforsen i Vilhelmina. Foto: SVT

Efter dödsolyckan i Vojmån: Haverikommissionen vill att Vattenfall ser över säkerhetsstandard

Publicerad

En man omkom i fjol i en drunkningsolycka i Gubbseleforsen vid Vilhelmina under arbete med en hängbro. Vattenfall hade lagt ut arbetet på en underentreprenör, men uppmanas nu att skärpa sin säkerhetsstandard för dessa.

Det var i november förra året som drunkningsolyckan inträffade i Gubbseleforsen vid Vilhelmina. Två män var på väg ut med en båt för att arbeta vid en hängbro över Vojmån. En av dem föll i vattnet och hittades avliden i våras efter ett omfattande sökarbete.

Nu kommer Statens haverikommission med sin slutrapport kring olyckan. Rapporten konstaterar att ”under överfarten kom båten för nära överfallsdammen och propellern till motorn slog i fördämningens krön varpå båten med personerna välte och fördes, av den starka strömmen, över krönet på fördämningen och ner i Gubbseleforsen”.

Arbetet utfördes på för låg säkerhetsnivå

Kommissionen konstaterar att olyckan kunde inträffa för att riskerna underskattades med att genomföra arbetet i ett vattendrag med starka strömmar och låg temperatur. Arbetet utfördes på en alltför låg säkerhetsnivå.

Vattenfall hade lejt ut arbetet till en underentreprenör, nu vill Haverikommissionen att Vattenfall ser över sina krav på säkerhetsstandard för dessa. De rekommenderar även Arbetsmiljöverket att utreda hur en mer övergripande tillsyn ska kunna utföras.

– Vi beklagar djupt den tragiska olyckan i november förra året i Gubbseleforsen då en person omkom och annan skadades. Med hänsyn till pågående polisutredning vill vi inte kommentera det närmare i detalj men vi kommer naturligtvis följa rekommendationen om att följa upp kraven på våra underleverantörer”, säger Tord Eriksson, produktionschef Vattenfall vattenkraft.

Utreds även av polisen

Händelsen utreds även som vållande till annans död innefattande arbetsplatsolycka av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Kammaråklagare Stig Andersson säger att han ännu inte läst Haverikommissionens rapport och att han därför inte kan säga om de tänker gå vidare med ett åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.