Efter dödsolyckan på E4 vid Dalkarlså – lastbilschaufför döms

Publicerad

En lastbilschaufför döms för vållande till annans död, efter dödsolyckan som inträffade på E4 i höjd med Dalkarlså, Robertsfors, förra sommaren.

En man i 50-årsåldern, som färdades på motorcykel, avled i samband med olyckan och en annan man skadades.

Det var i juli i fjol som olyckan inträffade. När en lastbilschaufför svängde ut på E4 tvingades andra trafikanter att kraftigt väja och bromsa, vilket bland annat innebar att två motorcyklister kolliderade. Den ena motorcyklisten for in i mitträcket med stor kraft och omkom.

Döms på tre punkter

Lastbilschauffören stod åtalad för vållande till annans död samt vållande till kroppsskada, eftersom ytterligare en motorcyklist skadades. Nu döms han vid Umeå tingsrätt på båda punkterna.

Chauförren åtalades också för grov vårdslöshet i trafik – men tingsrätten dömer endast till vårdslöshet i trafik, då det inte går att styrka att brottet var grovt.

Får villkorlig dom

Straffet blir villkorlig dom och 16 000 kronor i dagsböter. Chauffören ska också betala skadestånd till anhöriga för sveda och värk och förlorad arbetsinkomst.

Mannen har under utredningen förnekat brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.