”Det går åt mer resurser som ska spana på narkotikan, då hinner vi inte med allt annat som också behöver göras”, säger spaningschef Thomas Palmgren. Foto: TT/SVT

Efter friande HD-domen – polisen i Umeå har tvingats lämna kvar narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan inte längre byta ut knark för att lura kriminella – efter en friande HD-dom. Redan nu har polisen i Umeå tvingats lämna kvar stora mängder narkotika som man hittat.

– Vi låter den riktiga narkotikan ligga. Det kräver betydligt mer jobb från vår sida, säger polisens spaningschef Thomas Palmgren.

I mitten av april i år kom HD med ett avgörande i ett mål rörande synnerligen grovt vapenbrott i Södertälje. Den friande domen får stora konsekvenser för polisen. När polisen nu hittar narkotika tvingas man lämna kvar det på platsen, annars går de misstänkta fria.

Redan nu har polisen i Umeå tvingats lämna kvar riktig narkotika på en brottsplats, i stället för att byta ut det mot något substitut.

– Det handlar om ett grovt narkotikabrott på en arbetsplats på Västerslätt i Umeå. Det var mycket tabletter och hasch. Där sitter tre personer nu häktade, säger Palmgren.

”Måste vara dubbelt så många poliser”

Att lämna riktig narkotika kräver betydligt mer resurser från polisens sida.

– Det går genast åt mer folk och mer planering av upplägget. Generellt kan man säga att vi måste vara dubbelt så många som bevakar narkotikan jämfört med tidigare. Det beror lite på var narkotikan finns också, är det ute i skogen där man kan försvinna åt alla håll, eller i en liten källare med en utgång.

Vad får det för konsekvenser?

– Det går åt mer resurser som ska spana på narkotikan, då hinner vi inte med allt annat som också behöver göras.

– Risken med att lämna narkotikan är dels att den hamnar ute på gatan och dels att de misstänkta hinner spola ner den och förstöra bevisningen.

Palmgren: ”Mardröm att behöva lämna vapen”

Umeåpolisen har ännu inte inte hittat vapen som man behövt lämna kvar.

– Det är en enorm skillnad när det handlar om vapen, det är en helt annan farlighet att ingripa då som polis. Det är en oerhört skillnad att gå in och gripa personer som står med laddade vapen jämfört med när vi vet att att det handlar om replikor. Det är mardrömmen att det ska hända, säger spaningschefen.

Ett montage med en bild på ett skjutvapen mot en grön bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här vapnet beslagtog polisen i ett källarförråd i Södertälje och lämnade en kvar en replika. I videon går SVT igenom konsekvensen av det. Foto: Polisen/montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.