Daniel Haarala som är enhetschef för brandskydd och farliga ämnen vid räddningstjänsten i Skellefteå blir förvånad när han får höra om den allvarliga händelsen som inträffade förra veckan.
– Ja det är överraskande att få höra om det på det här sättet, konstaterar han och berättar om den väldigt farliga gasen som är giftig redan vid relativt låga koncentrationer.
Hur snabb måste man vara på att ta sig ur en sådan här situation där man utsätts för ett moln av ammoniak?
– Är koncentrationen hög då har man bara det föregående andetaget att klara sig på, så bråttom är det faktiskt, berättar Daniel Haarala.
Borde ha informerat
Batterifabriken är en så kallad SEVESO-anläggning som omfattas av en särskild lagstiftning just för att begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Till det ansvaret följer också att informera MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
– Jag gör bedömningen att verksamhetsutövaren i det här fallet ska meddela oss, säger Helena Håkansson som är handläggare för SEVESO-lagstiftningen vid MSB.
Hon berättar att det finns ett rapporteringssystem på myndighetens hemsida. Men den här olyckan har inte rapporterats in.
Händelsen utreds
– Rapportering till MSB görs utifrån allvarlighetsgrad. Vi ser inte att olyckan drabbat människor och miljö allvarligt men vi kommer att prata med MSB om vi ska anmäla dit, säger Anders Thor som är ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt.
Enligt Northvolt informerades inte Länsstyrelsen direkt eftersom underleverantören inte bedömde utsläppet som så allvarligt att det kräver rapportering inom 24 timmar. Istället genomförs en utredning som kommer att överlämnas till Länsstyrelsen inom kort.
Han framhåller att Arbetsmiljöverket informerats samt att det inte ansågs nödvändigt att kontakta räddningstjänsten eftersom de drabbade skjutsades av annan personal till akuten.
I klippet ger räddningstjänsten sin syn på händelsen.
Utsläpp av ammoniak
Giftigheten mäts i ppm, parts per million.
Vid låga nivåer på cirka 100 ppm orsakar ammoniak irritation i ögon och luftvägar och upplevs allmänt ohälsosamt.
Medelhöga nivåer på mellan 100 och 1000 ppm innebär så stora ögonproblem att det kan bli svårt att orientera sig ut ur en byggnad, och det blir svårt att andas.
Om utsläppsnivån ligger på över 1000 ppm drabbas man av långvariga konsekvenser och risken för dödsfall är stor.
Vilken utsläppsnivå personalen vid batterifabriken drabbades av är oklart.
Källa: Räddningstjänsten.