Grävande feriearbetare till vänster. Kvinna till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
HR-strategen i Vindeln berättar om vad kommunen gör för att fler unga ska få jobb. Foto: Marcus Ericsson/TT och Marilén Karlsson/SVT

Efter kommunens miss – färre sommarjobb till unga i Vindeln

Publicerad

Det ser ut att bli färre feriejobb till 14-16 åringarna i Vindeln i år. Anledningen uppges vara en miss från kommunens sida.

– Vi ska göra vårt yttersta för att så många som möjligt ska få jobb, säger Moa Löfgren HR-strateg vid Vindelns kommun.

Förra året erbjöd Vindelns kommun drygt 30 jobb till de som går i klass åtta och nio. Man vill ge unga en chans att få arbetslivserfarenhet och pröva på att jobba i kommunens verksamheter, till exempel inom omsorgen eller med parkskötsel.

Men hittills i år ser det ut att bara bli hälften så många platser. Enligt Vindelns kommun är det en miss i kommunikationen mellan verksamheterna kring vem som ska betala de ungas lön som gjort att färre arbetsplatser erbjudit unga jobb.

– Vi har gått ut med ett förtydligande och har nu fått in fler platser, säger Moa Löfgren vid Vindelns kommun.

Trots förtydligandet tror hon inte på lika många platser som förra året.

– Det kanske kan bli 20 stycken, säger Moa Löfgren.

Samtidigt förklarar hon att de ungdomar som hunnit fylla 16 år kan söka kommunens ungdomsjobb som riktar sig mot 16-18 åringar.

Bjurholm sparar pengar

Men hur många ungdomar och vilka åldersgrupper som erbjuds feriejobb skiljer sig åt mellan olika kommuner i Västerbotten.

De flesta kommuner uppger att de inte har gjort några förändringar inför årets ferieperiod, medan andra har gjort vissa justeringar.

I Storuman erbjuds 60 ungdomar i 15-17 års åldern jobb i år, vilket är lika många som förra året. Samtidigt uppger Bjurholms kommun att det blir färre platser i år på grund av besparingar.

Umeå kommun erbjuder bara 17-åringar feriejobb medan Skellefteå kommun har utökat sitt jobberbjudande och välkomnar nu ungdomar mellan 15 och 17 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.