Efter kritiken – Umeå kommun ändrar sig om p-avgift vid skolor

Publicerad

Den första september infördes parkeringsavgift vid besöksparkeringar vid skolor, förskolor och äldreboenden i Umeå. Men nu backar kommunen och skrotar avgiften de första 15 minuterna.

Beslutet innebär bland annat att de föräldrar som hämtar och lämnar sina barn under bara några minuter slipper avgift.

Enligt Lars Karlsson som är fastighetsförvaltare vid Umeå kommun så har besöksplatserna missbrukats av folk som stått där längre än vad som var avsett. Man hade också hoppats att fler föräldrar skulle skippa bilen när de hämtar och lämnar sina barn.

– Parkering är en känslig fråga och ibland är det svårt med förändringar. Vi försökte hitta en lösning, men vill inte heller gå för fort fram. Men vi vill fortfarande att de föräldrar som har möjlighet att inte ta bilen ska göra det, säger Lars Karlsson till SVT.

Förändringen gäller från den första november och gäller för de som checkar in med app vid besöksparkeringar vid kommunens fastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.