Nu kan badhuset Navet öppna igen, efter att ha haft stängt i en månad. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Efter legionellalarmet – nu öppnar badhuset Navet igen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen öppnar badhuset Navet igen efter en månads stängning. De senaste proverna visar att anläggningen nu är fri från legionellabakterier.

Den 21 maj 2024 upptäcktes legionellabakterier i en dusch på Navet, vilket ledde till ett beslut om att stänga anläggningen.

Tagit fram åtgärdspaket

Det visade sig att hetvattenspolningen, som ska förhindra legionellatillväxt i vattenledningarna, inte fungerat – trots att systemet signalerat att allt varit i sin ordning.

– Vi har sett över rutinerna för detta och arbetat fram ett åtgärdspaket. Vi som hyresgäster kommer att ta regelbundna legionellaprover, säger Åsa Säfsten Boman, verksamhetschef på Umeå kommun, i ett pressmeddelande.

Det finns inga kända uppgifter om att någon person insjuknat som följd av att ha badat på Navet.

Badproblem i Umeå

Umeå kommun har haft problem med flera anläggningar under våren och försommaren. Förekomst av legionellabakterier hittades också i Storsjöhallen i Holmsund, vilket gjort att man nu håller stängt. De beräknas kunna öppna först senare i sommar.

– Vi är såklart väldigt måna om våra besökares och medarbetares hälsa och säkerhet. De åtgärder som nu genomförs ska säkerställa att alla kan känna sig trygga när de besöker Navet eller något av våra andra bad, säger Åsa Säfsten Boman.

SVT Västerbotten har tidigare berättat att Umelagun håller stängt på grund av provtagning och problem med ett styrsystem för vattnet.

Kvinna brevid bild av utebad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Åsa Säfsten Bohman om problemen med badanläggningarna i Umeå. Foto: SVT

LEGIONELLA

Bakterien förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag.

Bakterier kan finnas i distributionsnäten för vatten och i varmvattenberedare, vattensystem, luftkonditionering och kyltorn.

Bakterierna förökar sig främst i temperaturintervallet 20–45 °C, men studier har visat att de kan överleva i temperaturer över 70°C i amöbor.

Sprids genom inandning av vattenaerosoler, små mikroskopiska vattendroppar även kallad vattendimma.

Legionella är en bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar: legionärssjuka och pontiacfeber. Den som drabbas av infektion kan få en allvarlig form av lunginflammation med en dödlighet på upp till 20 procent.

Sjukdomen är anmälningspliktig.

Varför heter det legionella?

Den smittsamma bakterien blev känd 1976 då 221 personer blev sjuka med influensaliknande symtom i samband med ett legionärsmöte i Philadelphia, i USA, 72 personer var inte deltagare på mötet utan hade bara uppehållit sig på trottoaren utanför lokalen och totalt dog 34 personer. Därav döptes den smittsamma bakterien till legionella och sjukdomen legionärssjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.