Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Äppel- och päronträden blommade två veckor tidigare än vanligt. Forskaren Anne-Maarit Hekkala visar hur sommaren rivstartat. Foto: Frida Wengberg/SVT

Efter ovanligt tidiga blomningen i Västerbotten – forskaren: ”Oroväckande”

Publicerad

Från vargavinter till full sommar på bara några veckor. Många växter har blommat ovanligt tidigt i Västerbotten och det kan påverka både bär- och honungsskörd.

– Det är oroväckande. Insekterna hinner inte med. Det kan bli katastrof för biodlarna, säger Anne-Maarit Hekkala, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Värmen i maj fick sommaren att rivstarta. Tiden mellan blommande hägg och syrén var nästintill obefintlig i delar av länet i år.

Försommarkollen som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Svenska botaniska föreningen genomfört visar ett ovanligt snabbt förlopp. 1 100 privatpersoner runt om i landet rapporterade in hur långt försommarens blommor kommit den 5 och 6 juni.

Blommade för fullt

Syrén och liljekonvalj blommade för fullt medan häggen redan blommat över i norra Sverige. Så långt har blomningen inte kommit under de tre år som Försommarkollen genomförts.

Växterna som ingår dokumenterades även för 150 år sen och sen dess har det hänt ännu mer.

”Blomningsmönstren har förändrats”

Hägg, liljekonvalj och syrén har redan hunnit blomma över i de trakter där den förr bara precis hade börjat blomma.

– Rapporterna visar att blomningsmönstren har förändrats. Blomningen sker tidigare och under kortare tid, säger Ola Langvall, forskare och samordnare för Försommarkollen på SLU.

Osäker bärskörd

Den snabba blomningen gör att det finns gott om mat för pollinerande insekter just nu. Men frågan är hur resten av sommaren blir.

– Blommorna som till exempel bina vill ha i juli har redan blommat över i juni. De nordiska bina är långsamma på våren och när det nu är som mest pollen och nektar hinner de inte med. Det kan bli katastrof för biodlarna, säger Anne-Maarit Hekkala, forskare och biolog vid SLU i Umeå.

”Blåbären blommade 20 maj”

Blåbär, lingon, jordgubbar och till och med hallon blommade också tidigt i år.

– Blåbären blommade redan runt 20 maj och det kanske inte fanns så många humlor som kunde pollinera då. Vi får se hur den skörden blir, säger Anne-Maarit Hekkala.

Forskaren visar hur blomningen rivstartat i klippet ovan.

OM FÖRSOMMARKOLLEN

Försommarkollen är en medborgarforskningskampanj där frivilliga och professionella forskare samarbetar med inrapportering och analys.

I kampanjen görs observationer över hela landet av blomningen hos liten blåklocka, liljekonvalj, prästkrage, hägg, rönn och syrén.

Försommarkollen ger en ögonblicksbild av hur blomningen ser ut över hela landet för dessa blommor.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.