Inspektionen för vård och omsorg riktar fortsatt kritik mot socialnämnden efter granskningen av nämndens hantering av 15-åringen som senare dömdes för överfallet på Morö Backe i juli 2022. Foto: SVT

Efter överfallet på Luna – IVO fortsatt kritisk mot socialnämnden i Skellefteå: För passiv

Uppdaterad
Publicerad

IVO kritiserar socialnämnden i Skellefteå igen – ett år efter granskningen kring överfallet av nioåriga Luna. Skellefteå kommun har bara åtgärdat två av fem punkter.

Det var ett år sedan som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, presenterade en granskning av socialnämndens hantering av den 15-årige pojke som senare dömdes för överfallet på då nioåriga Luna.

I granskningen ville IVO se åtgärder på fem punkter, men anser bara tre av dessa besvarade.

Våldsdådet på Morö Backe

Utredde inte uppgifter om tidigare överfall

Det handlar om ärenden som kom till socialnämndens kännedom innan våldsbrottet i juni 2022.

Bland annat underkänner IVO socialnämndens förklaring till att man inte närmare utredde uppgifter om ett tidigare överfall på en kvinna.

Socialnämnden hade också motsatt sig kritik från IVO om att en avslutad utredning om pojken inte följdes upp. Men enligt IVO är det ”anmärkningsvärt” att man inte hade kvar någon oro för barnet.

Socialnämnden uttalar sig inte

Iosif Karambotis (S) skriver i ett meddelande till SVT att socialnämnden inte kan kommentera individärenden på grund av sekretess.

– Socialnämnden tar alla beslut från andra myndigheter på största allvar. Vi anpassar våra beslut och åtgärder utifrån deras synpunkter och rekommendationer, skriver Iosif Karambotis (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet