Skylt rättspsykiatri

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pojken som dömdes för attacken på Morö Backe vårdas nu tillsammans med vuxna på rättspsyk i Umeå. Hör Magnus Kristiansson på rättspsyk om utmaningarna med att vårda minderåriga. Foto: SVT/Region Västernorrland

Våldsdådet på Morö Backe: Pojken vårdas på rättspsyk i Umeå – kliniken inte anpassad för barn: ”Extremt sällsynt”

Uppdaterad
Publicerad

Pojken överföll och våldtog en flicka på Morö Backe i Skellefteå förra året. Han är nu 16 år och avtjänar sitt straff tillsammans med vuxna på rättspsykiatrin i Umeå. Kliniken är inte anpassad för att vårda barn – men man har försökt anpassa verksamheten.

– Det är extremt sällsynt att så unga personer vårdas med det straffet, säger Magnus Kristiansson, registerhållare på Rättspsyk.

Pojken dömdes när han var 15 år för grov våldtäkt mot barn och försök till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Han avtjänar nu sitt straff på den rättspsykiatriska enheten på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Våldsdådet på Morö Backe

Förvaltningsrätten beslutade i somras att vården av pojken ska fortsätta inom den slutna rättspsykiatriska vården.

I handlingar uppges att pojken i början av sitt straff uppvisade ett problematiskt beteende, men att det förbättrades efter att medicinering satts in.

”Behöver kontakt med familj och kompisar”

Kliniken menar att den inte är anpassad för att vårda barn, men att den har försökt anpassa sig med hjälp av ”andra professionella aktörer”.

Pojken uppger att den medicinering har får nu fungerar bra, men att han vill ha mer kontakt med sin familj.

– I den åldern är man inte van att vårdas i vuxenvård. Man har behov av stöd, man behöver ha kontakt med sin familj och kompisar, säger Magnus Kristiansson, registerhållare på Nationellt rättspsykiatriskt kvalitetsregister, Rättspsyk, som arbetar med att utveckla den rättspsykiatriska vården.

”Jättebehov av stödinsatser”

Kliniken måste även tillsammans med kommunen anordna möjligheter till utbildning eftersom pojken omfattas av skolplikten. Han har dessutom en intellektuell funktionsnedsättning och gick innan brottet på en grundsärskola.

– Man behöver skolgång när man är så ung. Det löser man helt individuellt tillsammans med berörd kommun, sannolikt finns det ett jättebehov av extra stödinsatser. Man ska inte bortse från att det är svåra tillstånd man lider av, säger Magnus Kristiansson.

Enligt honom jobbar många avdelningar ihop med kommuner och folkhögskolor för att kunna bedriva undervisning på plats.

Rättspsykiatrisk vård Med särskild utskrivningsprövning

Rättspsykiatrisk vård kan kombineras med en särskild utskrivningsprövning. Det är aktuellt när det finns risk att den tilltalade återfaller i brott av allvarligt slag. Särskild utskrivningsprövning innebär att förvaltningsrätten fattar beslut om vården, i stället för en chefsöverläkare.

Besluten gäller till exempel frigång, permission och hur länge vården ska pågå. Det gäller också när det är aktuellt att vården övergår till öppen rättspsykiatrisk vård och slutligen när vården ska avslutas.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet