I undersökningen står även att 15-åringen ”har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång”. Läkarna som gjort undersökningen gör bedömningen att det på grund av den psykiska störningen finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag.
Martin Riegnell som arbetar som överläkare åt Rättsmedicinalverket säger att tingsrätten rekommenderas att döma 15-åringen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Det var den 7 juli i år som en nioårig flicka hittades svårt skadad i ett skogsparti vid Morö Backe i Skellefteå. Hon hade blivit överfallen när hon var på väg hem från sitt fritids som ligger i närheten. Pojken är åtalad för försök till mord och grov våldtäkt. Enligt åtalet har pojken utsatt flickan för strypvåld – vilket gett henne bestående men i form av hjärnskador.
Nekade till mordförsöket
Under rättegången nekade pojken till mordförsöket, då han menade att det aldrig funnits uppsåt att döda. Däremot accepterade han rubriceringen synnerligen grov misshandel. Han erkände även åtalspunkten gällande grov våldtäkt.
– Det finns delar i händelseförloppet som han inte erkänner, men vi accepterar nu rubriceringen, sa pojkens försvarsadvokat Jens Nyström, tidigare till SVT.
För tre år sedan genomgick han en psykologisk utredning. Där bedömdes pojken ha en intellektuell funktionsnedsättning och han har de senaste två åren gått på en grundsärskola.
Skellefteå tingsrätt har gjort bedömningen att det finns övertygande bevisning om att 15-åringen har begått de åtalade gärningarna.
Rättegången mot honom pausades när både åklagare och den misstänkte pojkens försvarare begärt att 15-åringen borde genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Rättegången i Skellefteå tingsrätt återupptas nästa vecka
Den rättspsykiatriska undersökningen visar att 15-åringen begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Läkarna bedömer att han är i behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång.
Rättspsykiatrisk undersökning
En rättspsykiatrisk undersökning genomförs på en rättspsykiatrisk undersökningsenhet. Undersökningen tar fyra till sex veckor. Den misstänkte undersöks av ett team av rättspsykiater, psykolog, socialutredare och omvårdnadspersonal. Syftet med undersökningen är att ta reda på om den misstänkte hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och om hen behöver vård. Det sker genom samtal, observationer och tester.
När undersökningen är färdig tar domstolen del av den. Om domstolen då anser att den misstänkte har handlat under påverkan av en allvarlig psykisk störning, ska domstolen i första hand välja en annan påföljd än fängelse. En vanligt påföljd är i stället rättspsykiatrisk vård.
För att kunna dömas till rättspsykiatrisk vård måste den tilltalade fortfarande lida av en allvarlig psykisk störning och ha behov av psykiatrisk tvångsvård. Det krävs också att brottet är så allvarligt att straffet i normala fall skulle bli fängelse. Det innebär att ett överlämnande till sluten vård inte kan komma ifråga för bötesbrott.
Källa: Sveriges domstolar