Till vänster: Ett fiskenät vid havet, som fortfarande har is. Till höger: Strömmingsfiskaren Björn Lundgren i Rovögern utanför Umeå stor vid en havsvik, iklädd glasögon, svart fleecetröja och har grått hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har inga jätteförhoppningar” – hör fiskaren Björn Lundgren i Rovögern om årets strömmingfiske och satsningen på surmört. Foto: Stefan Brännström/SVT

Rekorddålig fångst i fjol – yrkesfiskarna i Västerbotten befarar nytt bottennapp

Uppdaterad
Publicerad

Strömming har varit en bristvara senaste åren – och förra året beskrevs som det värsta hittills av fiskare utanför Umeå. I år är man inställd på att det blir lika tufft.

– Jag har inga jätteförhoppningar, säger Björn Lundgren, fiskare i Rovögern.

Nils-Erik Sjöström är fiskare i Obbola utanför Umeå och förra året var det brist på både strömming och lax. Det gjorde att han var tvungen att dra ner på öppettiderna.

– Jag är inställd på lika dåligt fiske av strömming i år som förra. Men däremot pratade jag med några fiskare i Finland och de hade märkt att strömmingen var fetare i år, så lite hopp har jag ändå, säger han.

Däremot spår han att nästa år blir ett bra laxår, då tror han att den kommit tillbaka efter utbrott med laxsjukdom och några år då det varit brist. 

Satsar på surmört

Om några veckor ska Björn Lundgren ut och fiska strömming igen. Men i år satsar han också på surmört.

– Några stora pengar blir det aldrig. Men det är kul att kunna utveckla något. Mört är inget som folk brukar lägga på tallriken, men vi ska ändra på det, säger han.

Hör Björn Lundgren om farhågorna inför årets fiske – och nya satsningen på surmört i klippet.

Fem fakta om surströmming

  • Surströmming är sill/strömming som saltats lätt och därefter fått jäsa.
  • Framställs vid Norrlandskusten och förpackas i konservburkar.
  • Börjar tradionellt säljas den tredje torsdagen i augusti (surströmmingspremiär).
  • Surströmming var vardagskost för bönderna vid Bottenviken.
  • Mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och tunnbröd är klassiska tillbehör.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.