• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör skolchefen Samuel Lundström om hur övergreppen kunnat pågå under så lång tid Foto: SVT

Efter sexbrottsåtalet mot elevassistenten – rutinerna i skolan ska skärpas

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags kom åtalet mot elevassistenten i Lycksele som misstänks ha utsatt 13 barn för övergrepp under flera års tid. Nu lovar kommunen att rutinerna inom skolan ska skärpas.

– Skolan ska vara en trygg miljö för alla, säger Samuel Lundström, skolchef.

Mannen i 30-årsåldern står åtalad för en rad grova sexualbrott mot barn och jobbade som elevassistent vid en skola i Lycksele. Övergreppen har utspelat sig under flera års tid. Flera av brotten har inträffat i skolmiljö.

– Naturligtvis känns det inte alls bra eftersom skolan ska vara en trygg miljö för alla, både barn, elever och personal, säger Samuel Lundström, skolchef Lycksele kommun till SVT Nyheter.

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Varför har det inte varit så i det här fallet?

– Jag kan inte svara på det riktigt. Vi måste få se vad som framgår i rättsprocessen nu.

”Vi kommer förstärka elevhälsan”

Mannen greps den 1 mars i år och häktades ett par dagar senare. Sedan dess har kommunens stödfunktioner varit aktiverade.

– Vi har haft igång det hela tiden sedan den här mannen häktades. Vi kommer förstärka vår elevhälsa framför allt genom kuratorerna på den aktuella skolan. De ska finnas tillgängliga för både elever, personal och vårdnadshavare, säger Lundström.

Hur har personalen som haft mannen som kollega resonerat när det här blivit känt?

– Jag har inte fått någon återkoppling sedan åtalet kom men jag vet att man tagit illa vid sig.

Vad är kommunens ansvar i det här?

– Självfallet har vi ett stort ansvar och vi känner en stor empati med de drabbade och deras familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet