Foto: SVT.

Elever får skoldatorer i ettan

Uppdaterad
Publicerad

Idag delar de flesta av länets kommuner ut personliga datorer eller surfplattor som pedagogiskt verktyg till sina elever, oftast till eleverna på högstadiet eller gymnasiet. Men i Nordmaling har man valt en annan väg – där får alla elever en egen skoldator redan från första klass.

Sedan i höstas har alla elever i Nordmalings kommun, förutom traditionella arbetsböcker, också en personlig elevdator som hjälpmedel. Alla elever från första klass har fått en och lärarna anar redan positiva resultat.

– Många elever har blivit mer motiverade. Elever som tidigare haft en ovilja att skriva har visat otroliga alster. Det blir snyggt och prydligt och de tycker inte att det är lika ansträngande, säger Jennie Dahlberg, IT-pedagog och lärare på Kyrkovallens skola i Nordmaling.

Stora pengar

Nordmalings kommun la tidigare 800 000 kronor per år på att ge högstadieeleverna egna datorer av PC-modell. Men när de byttes ut mot chromebooks, en enklare och billigare dator som är mer lik en surfplatta, räckte pengarna till att ge alla cirka 600 elever datorer.

– Det här kan vara ytterligare ett komplement till att fler ska få en tidig läsinlärning och läsförståelse och det är jätteviktigt för den fortsatta skolgången, säger Erik Lenne, barn- och utbildningschef i Nordmaling

Datorn beskrivs som ett extra verktyg, pennorna och skolböckerna finns kvar. De elever som går i första klass använder datorn för att arbeta med bokstäver på ett lekfullt sätt.

Slipper mattestopp

Eleverna i trean ser flera fördelar.

– Det är lite roligare nu, för vi har mattestopp i boken och när man hunnit dit får man jobba med chromebooken, säger Sofie Johansson, som går i trean på Kyrkovallens skola.

– Jag tror jag lär mig mer multiplikation och sånt, för det är lättare att sitta vid datorn än att sitta och titta på ett papper, säger tredjeklassaren Amanda Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.