Elise på sin häst Skrållan i skogen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuåriga Elise har i princip vuxit upp på ponnyn Fröken Julie. Foto: Hilda Thörn

Elise, 7, från Vännäs tävlar i hästhoppning – vill bli bäst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Elise Bolinder Strandgren från Vännäs har så gott som vuxit upp på hästryggen. Sin första tävling gjorde hon som femåring och sedan dess har det blivit många priser. Målet är att vinna SM.

– Hon har ridit nästan hela sitt liv, och gjorde sin första tävling när hon var fem, säger mamma Anna Bolinder.

Med både en mamma och en storasyster som ridit mycket kom det naturligt för Elise att hoppa upp på hästryggen. Tillsammans med ponnyn Fröken Julie, eller Skrållan som hon kallas, har hon hoppat över hinder runtom i hela Sverige, från Luleå till Helsingborg.

– Hon har verkligen alltid varit en supporter till sin storasyster och älskat att hänga med på tävlingar, berättar mamma Anna Bolinder.

Vunnit flera medaljer

Inom ridsport är det vanligare att man börjar tävla när man är äldre än vad man gör i många andra sporter. Fram tills det år man fyller åtta kan man bara tävla i klasser där det inte utses någon enskild vinnare, men från det år man fyller så kan man börja tävla i klasser med individuella vinnare.

– Hittills i år har åttaåriga ryttare gjort 475 starter, jämfört med antal starter i ridsporten i stort där det till och med sista maj hade gjorts över hundratusen starter. Det är alltså rätt ovanligt att så unga tävlar och självklart då ännu ovanligare att man vinner, berättar Josefin Stasse vid Svenska Ridsportförbundet.

Elise, som fyller åtta i september, har längtat tills det ska bli hennes tur att tävla. Hon har redan vunnit flera medaljer, och fler lär det bli. Elise satsar nämligen på att vinna SM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.