Motorveckan i Lycksele är i full gång. Två självklara besökare där är kompisarna Emma Lind, 21, och Lina Sundkvist, 24.
De bor i Vännäs och har kört folkrace sedan tidiga tonåren. Tillsammans driver de ett ungdomsläger för de som vill ge sig in i sporten.
– Det är ungefär lika mycket tjejer och killar i depån eftersom det är väldigt mycket en familjesport, men det är killarna som kör och tjejerna som hjälper till. Men nu har det börjat bli tjejerna som kör och killarna som följer med och hjälper till. Det är ju superkul att det växer hos tjejerna, att våga köra och vilja köra, säger Emma Lind i dokumentären.
Se dokumentären Folkrace på SVT Play.
Vad är folkrace?
Varje sommarhalvår genomförs ungefär 450 folkrace i Sverige.
Tanken bakom folkrace är att vara en billig breddsport som alla motorintresserade kan delta i. Bilarna som körs är vanliga, äldre bilar som ofta är ombyggda och personligt utformade.
Banan är på grus och asfalt och ska vara utformad för att inte tillåta mer än 80 km/timme.
Alla fordon som är med i tävlingen är till salu efteråt, till ett fast pris: 11 000 kronor. Tanken med detta är att det inte ska löna sig att investera alldeles för mycket pengar i sitt fordon. Alla ska tävla under samma premisser, oavsett ekonomi.
Det är tillåtet att tävla från att man fyller 15 och har genomgått licensutbildningen.
Smällar, att köra av banan och att bilen hamnar i spinn hör till. Det är inte tillåtet att med avsikt köra in i andra tävlingsfordon.
Källa: Svensk bilsport