Till vänster: drabbade delar av väg 92 vid Penglund. Till höger: Erik Johansson, 47 år, en av dom drabbade som reser via väg 92

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Johansson var en av de som fick åka en timmes omväg efter vägraset. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

Erik drabbades av vägraset – tvingades åka omväg till jobbet: ”Väg 92 är feltänkt från början”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att delar av väg 92 vid Penglund blivit bortspolad av vattenmassor ställer sig drabbade Erik Johansson kritisk till både omledningstrafiken och vägbygget.

– Det här var väntat, säger Erik.

Erik Johansson är en de personer som påverkades av att väg 92 vid Penglund spolats bort av kringliggande vattenmassor. Erik pendlar från sitt hem i Långsjö till sitt arbete i Vännäsby under veckodagarna, men han väljer att inte resa genom Trafikverkets omledningstrafik då det skulle ta honom en timme.

I stället kör Erik mellan de närliggande byarna och på så sätt tar det honom bara en kvart extra utöver den vanliga körtiden han är van vid.

– Jag kör via Mjösjö, Penglund, Pengfors, Norrmalm och sen ut mot Vännäs. Det skulle ta mig över en timme annars att köra till jobbet, säger Erik.

”För små trummor har lagts ut”

Erik har tidigare arbetat som grävmaskinist och förklarar att han kände på sig att det skulle sluta dåligt redan innan delar av väg 92 spolades bort.

Han anser att vägen från start är felkonstruerad och att det använts för små trummor jämfört med mängden vatten som rinner i det aktuella vattendraget.

– Det går väldigt mycket vatten i den bäcken, dom skulle kanske ha tänkt till lite i förväg, säger Erik.

Vägen åter öppen

Vägen öppnades under måndagen och enligt Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket, finns det ingenting som tyder på att vägen skulle vara felkonstruerad och enligt honom har vägbygget varit ett vanligt rutinärende.

– Om vi hade vetat att det skulle komma så mycket vatten i förbiledningen hade vi givetvis gjort annorlunda, men det är olyckligt att det blev som det blev, säger Peter Jonsson.

Nu har de förstärkt förbiledningen med fyra vägtrummor för att leda undan vattnet.

– Vi känner oss trygga med att man kan köra med både vanlig och tung trafik förbi området nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.