Sverige är ett land som producerar mycket el, ifjol handlade det om 165 terrawattimmar. Debattören, pensionerade ingenjören och matteläraren Dick Larsson som bor vid vattenkraftsutbyggda Umeälven har följt elmarknaden länge och nu räknat sig fram till att den nya EU-regeln, som formellt började gälla för två år sedan men införs successivt, får stora konsekvenser i Sverige.
– Vi har i praktiken förbundit oss att sälja 40 terawattimmar (TWh) och inom en snar framtid, när nya elkablar till Finland och Tyskland är klara, handlar det om 49 TWh. Vi måste sälja om de i andra änden vill köpa, och det kommer de att vilja utifrån hur det ser ut i Europa idag, menar Dick Larsson.
Påverkar Sverige efter krigsutbrottet i Ukraina
Han menar också att den här så kallade 70 procent-regeln påverkar Sverige ännu mer efter krigsutbrottet i Ukraina när elbristen i andra EU-länder blir påtaglig. Regeln trädde formellt i kraft år 2020 och implementeras succesivt.
Jonas Lindström, som är analytiker vid expertmyndigheten Energimarknadsinspektionen, tror dock inte att det kommer att bli så stor skillnad och menar att man inte bara kan titta på hur det ser ut för Sverige utan måste se till helheten i Europa.
– Nu är det kanske viktigare än någonsin att vi hjälps åt inom EU. Även om nån vinner och nån annan förlorar är det bäst att vi samarbetar för att producera den bästa elen på bästa stället.
I klippet förklarar han mer vad som menas med det.
Vill få politikerna att förstå
Utifrån hur den politiska energidebatten förs tycker Dick Larsson i Lycksele att det verkar som om politiker och allmänhet inte har förstått hur marknaden fungerar och vilka stora konsekvenser det får.
– Ironiskt nog innebär det att ju mer Sverige som land bygger ut elkapaciteten i utlandskablarna, desto mer el förbinder vi oss i praktiken att sälja. I klartext blir ju konsekvensen också att våra priser närmar sig de högre elpriserna i utlandet.