Elbolagen: Elen kan bli dyrare än under förra vintern

Publicerad

Förra vinterns kraftiga och fluktuerande elpriser kommer dyka upp igen, och eventuellt stiga, under de kommande höst- och vintermånaderna. Det tror två stora elbolag som SVT Nyheter pratat med.

– Vi såg de extrema priserna ganska tidigt i höstas, långt innan det blev en Ukrainakris, säger Lena Berglund på Eon:s pressjour.

Enligt Lena Berglund kommer de plötsliga prisförändringarna bestå. Hur stora de blir beror på väder, vind och Rysslands gasexporter till Europa.

Utbud och efterfråga

Leveranser som från och med onsdagen kommer att minska allt mer.

– I juli har vi haft höga elpriser i södra Sverige, idag är vi nere på sju öre på grund av att det blåser i norra Europa. De enorma fluktuationerna kommer med all sannolikhet fortsätta, säger Lena Berglund som samtidigt pekar på att priset fortfarande avgörs av var i landet du bor.

– Skillnader kommer att bestå. Det beror på utbud och efterfrågan i elområdena. Vi har mer produktion i norr och högre efterfrågan i söder, säger hon.

Kommer elpriset bli högre eller lägre jämfört med förra vintern?

– Det kommer se ungefär likadant ut skulle jag säga, eller kanske högre. Jag tror inte vi kommer se lägre elpriser i vinter än vad vi såg förra vintern, säger Lena Berglund.

Mycket dyrare i år

Enligt Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, tyder mycket på dyr el även den här vintern. Detta till stor del på grund av beroendet av rysk gas i Europa.

Men saker kan fortfarande hända som förändrar prognosen, menar han.

– Jämför man kvartal två med samma period förra året så har priset varit ungefär tre-fyra gånger högre på kontinenten. I Sverige har vi en prisskillnad beroende på överföringskapacitet, i syd följer man priserna på kontinenten mer än vad man gör i norr, säger Lasse Ejeklint.

– Det finns stor risk för att vi har har högre elpriser i vinter och även därefter. Det är den ryska gasen som är det stora frågetecknet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.