• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Cecilia Frank vid älven i Skellefteå. Hon bär en grå kappa och svarta byxor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Frank i Skellefteå jobbar aktivt med att informera unga länsbor om EU-valet – i klippet berättar hon varför väljargruppen är särskilt viktig. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Europakontoret i Västerbotten vill locka unga att rösta i EU-valet: ”Ska leva med besluten”

Uppdaterad
Publicerad

Unga i Sverige känner sig sämre informerade inför valet än unga i andra europeiska länder – det vill lokala EU-kontoret i Västerbotten ändra på.

– Det är unga som ska leva med de beslut som fattas, säger verksamhetsledaren Cecilia Frank.

Unga som väljer att rösta tenderar också i högre utsträckning att fortsätta rösta genom livet. Därför anser Cecilia Frank att det handlar om en investering för framtiden.

– Det sätts ett beteende i ung ålder, säger hon.

EU-val 2024

Unga viktig grupp i valet

Svenska förstagångsväljare utgör ungefär sju procent av alla röstberättigade i EU-valet. I Frankrike utgör samma väljargrupp drygt tio procent.

– Det är en stor grupp, det blir avgörande, säger hon.

Ambassadörer, podd och tävlingar

Europa Direkt i Västerbotten ligger i Skellefteå och fungerar som en länk mellan invånare och EU:s institutioner och politik. De försöker bland annat nå ut med information genom att besöka skolor.

– Vi har samarbeten med kommuner och skolor och vi skapar engagemang på sociala medier, tävlingar och poddar. Vi har också unga valambassadörer som informerar andra unga, säger Cecilia Frank.

I klippet berättar Cecilia Frank varför fler unga borde engagera sig i EU-valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet