Extrem fortkörare i Skellefteå friades efter färd i 240 på E4 – nu rivs domen

Uppdaterad
Publicerad

En Skellefteåbo i 20-årsåldern friades sedan han kört bil i en klunga där polisen uppmätte farten 239 kilometer i timmen. Han friades på grund av osäkerhet kring vilken av bilarna i klungan hastigheten mätts på – nu ändras domen.

Det var i slutet av april som polisen mätte hastigheten på mannens bil som körde i en klunga om tre bilar på E4 norr om Skellefteå. Hastigheten klockades till 239 kilometer i timmen på 110-sträckan.

Skellefteåbon menade i förhör att det inte varit han som suttit bakom ratten, istället ska det varit en för honom okänd person som strax innan stoppat honom och sagt sig velat köpa bilen. Han ska låtit mannen provköra och säger sig inte märkt att de körde i 240.

Förklaringen: Hoppade ut ur bilen

Denne person ska dock inte varit i bilen när polisen kom ikapp fordonet, mannens förklaring är att han hoppat ur bilen och sprungit iväg från platsen.

Skellefteåbon friades av tingsrätten som menade att det fanns oklarheter om det faktiskt var mannens bil som hastigheten mätts på. Hovrätten har nu granskat ärendet och menar att det faktiskt var den åtalade mannens bil som hastighetsmätningen gjordes på.

Mannen ska nu betala 4 000 kronor i böter för fortkörningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.