Enligt siffror från SCB är unga och utrikesfödda underrepresenterade bland förtroendevalda jämfört med befolkningen i stort. Personer mellan 18 och 29 år utgjorde 2019 sju procent av kommunpolitikerna.
– Det ligger väldigt mycket på partierna att jobba aktivt med att attrahera unga, säger statsvetaren Magnus Blomgren
Enligt honom saknar inte unga politiskt engagemang, utan är politiskt aktiva på andra sätt än att sitta i exempelvis kommunfullmäktige.
– Det mesta talar för att ungdomar är mer aktiva politiskt än vad man var för exempelvis 20 år sedan, säger Magnus Blomgren.
”Ungdomsperspektiven saknas”
Enligt myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor är det problematiskt att det är färre unga som har politiska förtroendeuppdrag.
– Politiken fungerar bäst när man tar in flera olika perspektiv och ungdomsperspektiven saknas i en del församlingar, säger Lena Nyberg, generaldirektör för myndigheten för ungdoms och civilsamhällsfrågor.
Hon säger att unga har egna tankar och idéer som saknas när partierna har interna diskussioner som senare leder till olika politiska förslag.
Statsvetaren Magnus Blomgren tycker inte att det nödvändigtvis behöver vara ett problem att få unga har förtroendeuppdrag.
Hör varför i klippet och hur man bör jobba för att få fler unga att stanna kvar inom politiken.