Drygt 2 000 arbetare från cirka 50 olika länder jobbar med att bygga batterifabriken i Skellefteå.
Fackförbunden Elektrikerna och Byggnads har hittills under byggnadsfasen sett oseriösa fuskande företag, lönedumpning och arbetskraft som utnyttjas. Facken vittnar om att arbetare bland annat arbetat 90-timmarsveckor.
– Det är inte bra. Det är rent ut sagt för jävligt, säger Pierre Pettersson ombudsman och regionalt skyddsombud för Byggnads.
Northvolt har inte kontroll över vilka som arbetar där och under vilka förutsättningar de gör det, menar fackförbunden Elektrikerna och Byggnads.
250 företag på området
SVT nyheter har gått igenom det så kallade utstationeringsregistret. I oktober visade det att närmare 1 500 personer från andra länder hade sitt arbetsställe vid Northvolt ett i Skellefteå.
Enligt fackförbunden finns det ungefär 250 olika företag inne på området. Facken menar att de inte får tillräckligt gehör från arbetsgivaren för åtgärder.
– Mellan 600 och 750 arbetare på plats jobbar för avtalslösa företag och då vet vi inte ens om de har försäkringar, säger Pierre Pettersson.
Northvolt: ”Så ska det inte vara”
Northvolt svarar att man är en facklig arbetsplats som har tecknat centralt avtal med bland annat IF Metall, och att de stora företagen man arbetar med i regel har kollektivavtal.
– Vi vill naturligtvis inte ha något av det här men på en arbetsplats med 2 300 byggnadsarbetare så uppstår det tyvärr brister. Vi arbetar hela tiden med att vår underleverantörer ska bli bättre och så fort vi får veta om oegentligheter eller problem vill vi ta tag i dem och åtgärda, svarar Anders Thor som är ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt.
Fackförbunden menar att de under lång tid har försökt få ett fungerande samarbete med Northvolt men att de känner sig motarbetade.
– Så ska det inte vara och vi vill ha ett nära fackligt samarbete. Våra underleverantörer har allt eftersom blivit bättre men kan göra mer för att stötta fackförbundens förhandlingar med dem om kollektivavtal, framhåller Anders Thor.
Facket redo för strid
Men tålamodet har tagit slut hos fackförbunden som nu är redo att ta till stridsåtgärder om det behövs. Byggnads signalerar att det kan bli aktuellt med blockad mot underleverantörer.
– Inom två år när nästa etapp av bygget har påbörjats kommer det att finnas 4 500 arbetare och driftpersonal på plats, vi måste göra något åt det här nu, tycker Byggnads Pierre Pettersson.
Konflikten mellan fackförbunden och Northvolt i korthet
För att skapa ordning och reda menar fackförbunden att det viktigaste är att byggherren Northvolt vid upphandling i första led när det gäller huvudentreprenörer i första hand kräver kollektivavtal. Det är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivaren och fackliga organisationer och bestämmer bland annat lägstalönen. Drygt 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av ett kollektivavtal.
Northvolt anser att det blir en för stor administrativ börda att kräva av varje enskilt litet utlandsföretag som gör mindre jobb på byggarbetsplatsen att det ska förhandla om kollektivavtal. Man vill istället att fackförbunden pekar ut vilka entreprenörer som ska avkrävas ett sådant.
Bolaget menar att man följer den svenska modellen som innebär att det är arbetsmarknadens parter som förhandlar och kommer överens utan inblandning av staten. Fackförbunden anser tvärtom att förfarandet är orimligt och slår sönder den svenska modellen.
I flera andra länder finns det lagstiftning som anger vilken lön en arbetstagare minst ska ha, men det finns alltså inte i Sverige.