En person med långt blont hår står i profil i en teater. I bakgrunden syns ett stort antal röda stolar i publikområdet, med en mörk scenyta till vänster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här drabbar hela kultursverige, utom kanske storstäderna”, säger Norrlandsoperans vd Helle Solberg. Foto: Elin Moberg/SVT

Färre turnéer och minskad personalstyrka – så drabbas Norrlandsoperan av minskade statsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Den regionala kulturen kommer få mindre pengar när regeringen presenterade sin nya budget. För Norrlandsoperan som har ett stort stöd från Statens Kulturråd kommer det märkas tydligt.

– Finns inte Norrlandsoperan är det svart i hela norra Sverige inom våra konstformer, säger Norrlandsoperans vd Helle Solberg.

När beskedet kom om det minskade stödet från staten räknade Norrlandsoperan i Umeå direkt på vad det skulle innebära. De skulle bli ett tapp på ungefär 3 procent, vilket motsvarar 1,5 miljoner kronor och mer konkret tre medarbetare per år fram till 2027.

– Vi turnerar från Östersund och hela norra Sverige, så det innebär också att vi inte kommer kunna turnera lika mycket, säger Helle Solberg.

Norrlandsoperan är arbetsgivare till flera frilanskonstnärer inom dans, opera och musik.

– Vi är en viktig del i hela norra Sveriges kultur-infrastruktur och vi är djupt beroende av statens medel, säger hon.

”Svart i hela norra Sverige”

I den stora kulturutredningen 1973-1974 konstaterades det bland annat att kulturen skulle ge social jämlikhet.

– Det var då några väldigt modiga politiker som vågade gå på rekommendationerna som framkom i utredningen, säger Helle Solberg.

Staten gav då massa pengar och det beslutades det att man skulle bygga en musikteater i Umeå och i Karlstad.

– Man ansåg då att kartan var ”komplett”, säger Helle Solberg.

Därför menar Helle Solberg att Norrlandsoperan efter 50 år fortfarande är en viktig spelare.

– Finns inte Norrlandsoperan skulle det bli svart i hela norra Sverige inom våra konstformer, säger hon.

Kulturministern: ”Nödvändiga prioriteringar”

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) menar att det statliga stödet för regional kulturverksamhet även i fortsättningen är drygt 1,6 miljarder, men att det är ett fortsatt kärvt ekonomisk läge.

– Regeringen behöver därför göra nödvändiga prioriteringar genom omfördelning av medel. Regeringen väljer att prioritera satsningar på exempelvis skapande skola som beräknas möjliggöra för två av tre elever att komma i kontakt med professionell kultur runt om i hela landet, skriver Parisa Liljestrand (M) i ett meddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.