Hyresrättsföreningen och Fastighetsägarna lyckas inte komma överens om hyrorna i Skellefteå – hör om deras olika viljor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresrättsföreningen och Fastighetsägarna lyckas inte komma överens om hyrorna i Skellefteå – hör om deras olika viljor. Foto: SVT

Tvist om hyrorna för privata fastighetsägare i Skellefteå – nu får skiljeman avgöra

Publicerad

En tvist har blossat upp om hyrorna för privata fastighetsägare i Skellefteå. Nu väljer Fastighetsägarna att ta tvisten till en oberoende skiljeman – för första gången någonsin.

– Vi är så pass långt ifrån varandra, säger Lisa Hjelm näringspolitisk chef Fastighetsägarna MittNord.

– Det kommer överraskande. Vi har pågående förhandlingar, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef i norr Marie Hjorth.

Det går trögt med hyresförhandlingarna mellan Fastighetsägarna MittNord och Hyresgästföreningen i Skellefteå. Fastighetsägarna inledde förhandlingen i Skellefteå med ett yrkande på 10,17 procent och fick ett motbud på 2,3 procent.

Nu ska tvisten avgöras av en oberoende skiljeman.

– Vi provar det för första gången. Vi är så pass långt ifrån varandra. Det är historiskt höga yrkanden, men ett motbud som är fjärran från det som vi behöver, säger Lisa Hjelm, fråm Fastighetsägarna.

Hyresgästföreningen är kritisk till tillvägagångssättet:

– Vi tycker det är märkligt. Dels att de inte kommunicerat det med oss utan att vi hör det via media. Sen är den här nya lagstiftningen helt oprövad, så vi vet inte vad det blir av det, säger förhandlingchefen på Hyresgästföreningen, Marie Hjorth.

”Vi vill fortsätta förhandla”

Enligt Fastighetsägarna har Hyresgästföreningen inte dykt upp på möten.

– De uppgifter som jag har fått till mig är att hyresrättsföreningens tjänsteman ställt in de senaste två mötestillfällena och jag vet inte att man fått något godtagbart skäl eller något skäl alls för det, säger Benny Axelsson, förhandlingschef på Fastighetsägarna MittNord.

– Varken de eller vi har frånträtt förhandlingarna. Vi har sammanträden inbokade i Skellefteå nästa vecka. Vi vill fortsätta förhandla, säger Hyresgästföreningens Marie Hjort.

Skiljemannen som utses har sex veckor på sig att ta fram ett förslag som är bindande.

I klippet ser du mer om hyreskonflikten i Skellefteå

Oberoende skiljeman

Den 1 januari i år trädde ny lagstiftning på plats som ger förhandlingsparterna möjlighet att ta in en extern part – en oberoende skiljeman.

Det sker då parterna inte kan komma överens och väljer att gå till hyresnämnden för att be om att de ska utse en skiljeman.

I sin tur för skiljemannen samtal med alla inblandade parter och utfärdar därefter en rekommendation som parterna blir bundna att följa, annars riskerar man att bli skadeståndsskyldig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.