kollage med en bild på Northvolt i Skellefteå och på Fredrik Olovsson (S) näringspolitisk talesperson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Viktigt att Sverige kan tillverka egna batterier” – se vad Fredrik Olovsson (S) säger om Northvolts ekonomiska läge. Foto: SVT

Fredrik Olovsson (S) om Northvolts ekonomiska kris: Ägarna måste ta ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt befinner sig i ett ekonomiskt pressat läge och behöver snabbt få in pengar. Men det är ägarna och företagsledning som ska ta ansvar för situationen – inte staten. Det menar Fredrik Olovsson (S), näringspolitisk talesperson.

– Det ser ut att vara en besvärlig situation, säger han.

Förra veckan kunde SVT avslöja att allt fler av Northvolts fakturor går till Kronofogden. Hittills i år har fakturor för 121 miljoner kronor hamnat där.

Förra veckan införde också företaget också ett totalstopp för utlägg och resor på Northvolts samtliga fabriker.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Det ser ut att vara en besvärlig situation både finansiellt, men också med produktionens kvalitet och kvantitet, säger Fredrik Olovsson (S) näringspolitisk talesperson.

– Nu behöver företagsledningen och ägarna ta ansvar och få ordning på verksamheten.

Enligt flera bedömare behövs nya pengar snabbt för att rädda företaget.

Vad kan regeringen göra?

– Det återstår att se. Jag tycker att ägarna ska ta ansvar. Det är starka aktörer som kan klara det. Statens ansvar är att hjälpa personer som förlorar jobbet, eller kommunen som investerat mycket i bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet