en brandbil och en man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar ekonomichef Samuel Lundqvist om hur kommunen ser på att fakturorna inte betalats. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Northvolt skyldig Skellefteå kommun miljonbelopp – för brandutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt har hyrt brandbil och räddningsutrustning och fått utbildning från Skellefteå kommun – men betalade inte fakturorna på drygt 1,3 miljoner kronor. Kommunen har tagit det vidare till Kronofogden för att få betalt av batterijätten.

I veckan kunde SVT avslöja att allt fler av Northvolts räkningar går till Kronofogden. Hittills i år har fakturor på sammanlagt 121 miljoner kronor gått till Kronofogden. Bland annat har de inte betalat Skellefteå kommun för hyra av brandbil och utrustning. Fakturorna på drygt 1,3 miljoner kronor förföll i juni respektive juli.

– Här handlar det om 1-2 månader gamla fakturor. Jag har en förhoppning om att de kommer att betala det inom kort, säger Samuel Lundqvist, ekonomichef hos Skellefteå kommun och fortsätter:

Ekonomisk kris för Northvolt

– Vi har alltid dialog med företag som har svårt att betala. Varje krona är allvarlig som inte betalas.

Hur påverkar en obetald faktura relationen mellan kommunen och företaget?

– Det beror på vad det handlar om, om det är misstag, problem med system eller så. Men upprepade problem kan skapa problem i relationen. I det här fallet har vi förhoppningar att det ska betalas.

Northvolt: ”Behövde mer information”

På fredagseftermiddagen skriver Northvolts kommunikationschef Matti Kataja i ett mejl till SVT att företaget nu ska ha betalt fakturorna. Men enligt kommunen har pengarna inte kommit in ännu under fredagen.

– De här fakturorna blev försenade på grund av att vi behövde få mer information från kommunen innan vi kunde godkänna fakturan. Det tog lite tid men vi har fått både muntlig och skriftlig information vilket gjorde att vi kunde godkänna den i våra system och fakturorna är nu betalda, skriver Matti Kataja.

SVT har sökt Northvolts vd Peter Carlsson upprepade gånger om krisen i företaget utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet