Efter en svår bilolycka mellan Malå och Norsjö med fyra ungdomar i helgen spreds snabbt filmer från olycksplatsen på nätet och i olika chattgrupper.
Filmen efter olyckan i Malå och Norsjö visar svårt skadade personer och den demolerade bilen innan räddningstjänsten anlänt till platsen. Detta är ett återkommande fenomen vid brott och olyckor.
– Unga personer är väldigt fokuserade på att leva sitt liv via sociala medier. Man måste tänka att det nästan blivit ett beroende. Det första man tänker på även om man har vänner som är utsatta och man själv är utsatt för brott är att man ska ta upp sin telefon och filma, säger Lisa Thorell, som är professor i psykologi vid Karolinska Institutet.
Vädjar om att filmen ska sluta spridas
Nyligen spreds en video som ska visa delar av mordet på den 14-åriga flickan i Landskrona. Både polisen och den mördade flickans mamma gick då ut i medierna och bad om att folk skulle sluta sprida filmen.
– Det är hemskt, och det är uppenbart att de som har tagit de här bilderna måste ha begått någon typ av brott, något förtalsbrott, grovt förtal eller liknande, sa Nils Pålbrant, rådman vid Uppsala tingsrätt till SVT angående spridningen av filmerna.
”Ett beroende av sociala medier”
Lisa Thorell forskar själv kring bland annat digitala medier och ohälsa och menar att det behövs insatser från föräldrar men även av samhället i övrigt för att bromsa och vända utvecklingen.
I klippet berättar Lisa Thorell vad hon vill att myndigheter och andra ska göra.