Joakim Strand ler in i kameran och en bild på en bilbro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer att se en enorm utveckling” – i klippet berättar den finska ministern Joakim Strand (SFP) om varför han vill se en bro över Kvarken. Foto: Berno Jonsson/SVT

Finska politiker vill se bro mellan Umeå och Vasa – ministern: ”Övertygad om att det blir av”

Publicerad

Planer på en bro över Kvarken mellan Vasa och Umeå har funnits länge. Finska politiker menar nu att bron som ska binda samman de nordiska regionerna kommer stå klar närmaste tjugo åren.

– Jag är helt övertygad om att det kommer bli av. Vi kommer se en enorm utveckling, säger Joakim Strand (SFP, Svenska Folkpartiet) som är Finlands Europa- och ägarstyrningsminister.

Optimistiska politiker och tjänstemän ser en bro över Kvarken som en självklarhet.

– Det finns mycket pengar där ute i världen och vi har redan blivit kontaktade av globala aktörer som vill hoppa på projektet och är villiga att satsa pengar, säger Joakim Strand (SFP, Svenska Folkpartiet) som är Finlands Europa och ägarstyrningsminister.

”Koppla ihop Finland, Sverige och Norge”

Han tror att det största hindret för att det inte redan finns en bro över Kvarken är att politiker, tjänstemän och människor överhuvudtaget tänker för smått och vill inte kavla upp ärmarna och ta till sig av visionerna.

– En bro skulle stärka regionens helhet och binda samman vår länder enormt. Det blir en nordisk lösning för att koppla ihop Finland, Sverige och Norge med en fast förbindelse ända till norra ishavet och vi kommer att se en enorm utveckling när den fasta förbindelsen är på plats, säger Joakim Strand.

Strand: ”Stärka Norden i fredstid”

Krigshotet från Ryssland finns hela tiden i det finska medvetandet och Joakim Strand medger att en bro skulle vara en fördel för militären och att det skulle underlätta transporter av olika slag, men han vill ändå inte rida för mycket på krigshotet.

– Jag vill betona att vi ska bygga för fredstid. Det handlar om att stärka Norden i fredstid där vi ska ha de mest intressanta investeringarna, bästa arbetsplatserna och den mest kvalitativa servicen.

För politikerna och tjänstemännen på den finska sidan är det bara positivt tänkande som gäller.

– Inom femton, tjugo år kör jag själv min bil på bron över Kvarken, säger Joakim Strand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.