Foto: SVT

Fler berättar om farliga bussresor

Publicerad

”En busschaufför, det e en man med glatt humör”, säger visan i melodi till klassiska O Tannenbaum. I Umeå rasar nu flera resenärer över oglada förare. Och historierna om otrevliga bussresor blir allt fler.

Allt fler mindre roliga historier om bussresor i Umeå fortsätter ramla in efter SVT Nyheter Västerbottens inslag om Lars Strömberg, som bröt armen när han rammades av en buss vid ett obevakat övergångsställe.

– De flesta kör lugnt och fint och bjuder på en angenäm resa. Men bara den senaste sjudagarsperioden har jag personligen upplevt; för hög hastighet, struntar i stopplikt, rivstart innan jag satt mig, tvär inbromsning när någon ska kliva av och redan står i gången, pratar i mobiltelefon under körning, skriver Petra Thilman i kommentarsfältet till SVT:s facebookinlägg.

”Mörkertalet enormt”

Hon tror att det händer betydligt mer incidenter än vad som hittills kommit fram.

– Mörkertalet är enormt eftersom de flesta, liksom jag själv, inte anmäler detta till bolaget, skriver Thilman.

Det finns också fler historier. I en incidentrapport SVT tagit del av beskrivs flera händelser där resenärer skadats.

En resenär hann aldrig kliva av ordentligt innan chauffören stängde dörrarna. Hon beskrivs ha fastnat och släpades med en bit innan chauffören stannade och öppnade upp dörrarna.

Läs också: Fastnade med koppel – släpades flera meter 

Stressas av tidtabell

Busschaufförer jobbar i en utsatt arbetsmiljö. Under natten anmälde en busschaufför i Umeå att han blivit påhoppad av flera ungdomar. Chaufförernas huvudskyddsombud i Umeå har i veckan också berättat om en arbetsmiljö som är allt för stressig.

– Vissa tider är det massor av folk som ska ta bussen och mycket trafik och det är ett stort problem, säger Camilla Ingman som är huvudskyddsombud på Transdev i Umeå stad.

För några år sedan togs också kontanter bort från lokalbussarna i Umeå. Samma sak skedde på länstrafikens bussar och Skelleftebuss förra året, på grund av rånrisken.

Inte alla kör dåligt

Bolaget Transdrev som sköter stadsbusstrafiken i Umeå har tidigare berättat att de inte tycker generellt att chaufförerna kör varken för fort eller för vårdslöst.

– Våra förare anpassar hastigheten efter vägunderlag och hastighetsbegränsningar, säger Lars-Åke Wågström, till SVT.

Flera av de som berättat skräckhistorier om utsatta bussresenärer är också överrens om att de flesta chaufförer kör bra.

– De flesta busschaufförer är jättebra. Men så finns de som utmärker sej på det sämsta tänkbara sätt. Exempelvis genom att inte höra sej för om hur det gick för passageraren som uppenbart blivit skadad på ett eller annat sätt på grund av chaufförens misstag, skriver Lena Nordström på facebook.

– Inte vet jag om det var samma busschaufför, men två av mina bekanta har blivit utsatta, en med rejäl skelettskada, den andra fastklämd med en hårsmån ifrån att bli överkörd, berättar Lena Nordström.

Hanna Spetz tycker att det har blivit en försämring på sistone.

– Två gånger denna vinter har min 5-åring blivit klämd i dörren för att chauffören ska iväg så snabbt, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.