– Går det riktigt illa kan jag tänka mig att ett 20-tal anställda i länet kommer att drabbas hos underleverantörerna. Det kan också bli fler, säger Tomas Andersson.
Ett 15-tal företag jobbar idag i Västerbotten som underleverantörer till Ikea i Lycksele och Malå.
– Jag vet fyra till fem underleverantörer som nästan enbart levererar till Ikea. För dem kommer det att bli väldigt tufft, säger Tomas Andersson.
Går bra för trä
Träindustrin i Västerbotten går väldigt bra just nu. 2300 anställda jobbar i företagen som tillverkar allt från trähus och träbroar till inredningsdetaljer. Nedskärningarna hos fönsterfabriken i Norsjö och nu hos Ikea i Lycksele och Malå genomfördes av stora ägare som har sitt huvudkontor utanför Västerbotten.
I Ikea-fallet är nu facket oroliga över vad som händer på sikt med en eventuell ny ägare – hur länge kommer Ikea då att beställa varor därifrån?
Kommer det att bli ytterligare folk som får gå i Lycksele?
– Så kan det bli. Det hänger på var Ikea väljer att lägga sina beställningar framöver, säger Tomas Andersson.
Vad betyder det att företagen inte längre ägs lokalt?
– Det är ju lättare att lägga ned en verksamhet om man inte bor på orten, ett lokalt ägande. Det är lättare att dra ett pennsträck.
– Samtidigt som ett lokalt ägande inte har de pengar som behövs för att göra alla investeringar. Det är tvetydigt. Är du i Västerbottens inland så har du väldigt svårt att låna pengar för att göra investeringar. Du måste gå i personlig borgen, säger Andersson.
I inlandet menar du då att det är stora ägare utanför länet som gäller?
– Ja, ska du ha någon industri där som skall utvecklas då handlar det om stora ägare utanför länet. De sitter ju på pengarna.