En kvinna står i ett undersökningsrum på en vårdinrättning. Rummet innehåller en våg med gröna och vita handdukar, en gul avfallsbehållare och diverse medicinsk utrustning hängande på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det några nackdelar med att inte bli utsatt för smitta som bebis? Hör Christina West, professor på Umeå universitet svara på det. Foto: Jan Färingö, SVT

Unik studie i Umeå: Så påverkades pandemibarnen av restriktionerna

Publicerad

Forskare i Umeå har jämfört barn som föddes under pandemin med barn som växte upp innan och sett en tydlig tendens. Pandemibarnen hade färre luftvägsinfektioner och behövde mindre antibiotika – något som kan ha betydelse.

– Nu har vi möjlighet att se om minskade luftvägsinfektioner och minskad antibiotikaförskrivning minskar risken för att insjukna i till exempel astma senare i livet, säger Christina West, professor på Umeå universitet.

Studien har gjorts inom forskningsprojektet Northpop vid Umeå universitet i samarbete med Region Västerbotten. Det finns ingen liknande studie i Sverige.

Den visar att de strikta smittskyddsåtgärderna under pandemin kan ha minskat barnens kontakt med virus och bakterier.

Luftvägsinfektioner hos spädbarn kan påverka immunsystemet och öka risken för astma senare i livet. Tidig antibiotikaanvändning har också kopplats till ökad risk för astma.

– De barn upp till 1,5 års ålder som växte upp under pandemin hade en minskad risk att insjukna i till exempel bronkit och viruskrupp jämfört med kontrollgruppen med barn som föddes innan pandemin, säger Christina West.

”Minskad immunitet”

Drygt 3 300 familjer ingick i studien och barnen följdes till ett och ett halvt års ålder. Föräldrarna fick svara på enkäter om barnets förkylningar, allergi- och astmasymtom, samt ärftlighet och uppväxtmiljö.

Barnen i Northpop-studien följs fortfarande, och om några år hoppas forskarna kunna uttala sig om pandemins långsiktiga påverkan på risken för astma och allergier.

– Nedstängningen av samhället minskade risken för små barn att insjukna men följden blev också en minskad immunitet, så nu har vi istället haft väldigt kraftiga epidemier av RS-virus, så det återstår att se vad det får för konsekvenser framåt. Det är nog så att lagom är bäst när det gäller smitta, menar Christina West.

Så upplevde småbarnsföräldrarna pandemin

Det här är Northpop

Northpop-studien inkluderar vi 10 000 gravida kvinnor i Västerbotten och följer deras barn från fosterlivet till skolåldern för att hitta risk- och friskfaktorer för vanliga sjukdomar som astma/allergi, övervikt/fetma och inlärningsproblem/beteendeproblem. Projektet genomförs av forskare vid Umeå universitet och personal vid Region Västerbotten. All forskning som genomförs i studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.

Källa: Umeå universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.