Anmälningar om lockpriser på bostäder slår nytt rekord. Tillsynschefen David Johansson förklarar varför lockpriser är ett problem. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, pressbild

Fler mäklare i Västerbotten anmäls för att ha satt lockpriser

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar om lockpriser vid bostadsförsäljningar har slagit rekord i år. Fastighetsmäklarinspektionen menar att det tidigare varit mest anmälningar i storstadsområden – men nu ser man en ökning i hela landet och även i Västerbotten.

– Det är i grunden vilseledande, säger tillsynschefen David Johansson.

Med lockpriser menas att mäklaren medvetet satt ett väsentligt lägre utgångspris på en bostad än dess bedömda värde eller priset som säljaren är beredd att sälja bostaden för.

Under perioden januari-augusti gjordes det i landet 798 anmälningar om lockpris till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, vilket är en ökning med nästan 150 procent från samma period i fjol då det kom in 321 anmälningar.

Åtta anmälningar i augusti

I Västerbotten gjordes åtta lockprisanmälningar mot mäklare i Umeå och tre i Skellefteå fram till i augusti. Det är få till antalet, men en tydlig ökning från tidigare år.

– Tidigare har det mest varit anmälningar i storstadsområdena, men nu ser vi en generell ökning i hela landet. Nu avser anmälningarna inte bara bostadsrätter i innerstan utan även exempelvis fritidsboenden, vilket kan förklara ökningen i delar av landet som normalt sett inte förknippas med lockpris, säger David Johansson.

Extremt få granskas

FMI hanterar alla anmälningar som kommer in till dem, men antalet som leder till tillsynsärenden är extremt få. Hittills i år har FMI:s disciplinnämnd beslutat om 13 varningar kopplade till lockpriser. Ingen är riktad mot mäklare i Västerbotten.

En mäklare som systematiskt använder sig av lockpriser kan få sin registrering återkallad, vilket skedde en gång i fjol. Det beslutet är dock överklagat till domstol.

Kan bero på marknaden

SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med flera mäklare i Umeå, men ingen har velat ställa upp på en intervju om lockpriser. Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef vid Mäklarsamfundet, menar att det kan vara konjunkturläget som gör att priserna stiger från utgångspris.

– Anmälningar som görs av konsumenter som tycker att mäklaren gjort något fel är inte samma sak som att mäklaren faktiskt gjort det. Majoriteten blir faktiskt inte granskningsärenden hos myndigheten för att de helt enkelt inte tycker att mäklaren gjort fel, säger Joakim Lusensky.

Se mer i videon ovanför.

Har du varit med i någon budgivning där priset skenat? Vad tänker du om utvecklingen?

Dela med dig i vår chatt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.