Utbildningen har redan utökat antalet utbildningsplatser med tio stycken per år till 45. Men det skulle kunna utbildas fler.
– Det här är ett komplicerat pussel. Utbildningen innehåller en stor del klinisk praktik och det är en förutsättning för att man ska uppnå de färdigheter och mål som är uppsatta, säger Kristina Lejon, prodekan på medicinska fakulteten.
Hon menar att det finns begränsad möjlighet ute i regionerna att ta emot studenterna under praktiken.
– Vi skulle kunna öka antalet platser till viss del direkt, men då skulle vi behöva öka resurserna även på universitetssidan, säger Kristina Lejon, prodekan på medicinska fakulteten.
Handledarna flaskhalsen
Nu försöker utbildningen tillsammans med regionerna att hitta nya sätt att arbeta för att kunna utöka antalet utbildningsplatser.
– Vi försöker pussla så mycket som det går, hitta nya modeller för hur studenterna ska kunna göra praktiken, just för att kunna maximera antalet studenter. Men just idag ligger flaskhalsen kring handledarna, säger Kristina Lejon.
Söktrycket till vårdrelaterade utbildningar har ökat under pandemin. På två år har antalet förstahandssökande till barnmorskeutbildningen gått från 70 stycken till 114, en ökning med över 60 procent.
– Det har blivit en generell ökning av antalet sökande till hälso- och sjukvårdsutbildningar. Barnmorskeyrket har alltid haft en hög status och den verkar bestå trots debatten som pågår om bland annat arbetsmiljön.
Totalt hade 1 448 personer sökt barnmorskeutbildningar vid landets universitet och högskolor till denna termin, fram till sista antagningsdag. 290 av dem har antagits. Förra året sökte 1 149 personer, varav 286 antogs.