Lisa Jonasson från Lycksele gick igenom en skuldsanering för 30 år sedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Jonasson från Lycksele fick skuldsanering på 90-talet. Här berättar hon vad den betydde för henne, och vad hon tror är orsaken till att många ansöker i dag. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

Fler söker skuldsanering i Västerbotten – Lisa fick hjälp: ”Räddningen”

Publicerad

Allt fler ansöker om skuldsanering från Kronofogden och Västerbottens län har störst ökning i landet. Lisa Jonasson från Lycksele genomgick en skuldsanering för många år sedan.

– Vette sjutton om livet hade sett likadant ut, jag fick en vändning, säger hon.

Skuldsanering innebär att Kronofogden hjälper personer att betala av sina skulder under fem år. Mellan år 2023 och 2024 har antalet ansökningar om skuldsanering i Västerbotten ökat med 23 procent. I hela landet har ansökningarna ökat med 54 procent jämfört med för fem år sen.

Lisa Jonasson från Lycksele ansökte om skuldsanering under 1990-talet efter att ha lånat pengar till ett bostadsköp. Men på grund av ohälsa kunde hon inte mäkta med lånet.

– Jag fick en skuldsaneringsplan där jag levde med existensminimum, jag fick börja tänka om och inse att man kanske inte behöver köpa allt man tror att man behöver, säger hon.

Skuldsanering blev vändning

Lisa är tacksam att hon fick sin ansökan beviljad. Hon berättar att livet fick en vändning, hon började leva mer hälsosamt och slutade röka.

– Jag kanske hade kunnat vara hemlös idag om jag inte fått min skuldsanering beviljad, säger Lisa.

Enligt Anna Ritzén i Lycksele som är budget- och skuldrådgivare för flera inlandskommuner kan ansökningarna öka på grund av många olika faktorer.

– Det kan ha hänt något i livet som har bidragit till en ekonomisk förändring. Folk kan ha blivit arbetslösa, separerat eller blivit sjuka, säger hon.

Skuldsatta kan uppleva skam och skuld

Hon säger även att det är vanligt att skuldsatta känner en skam över sin situation. Men hon understryker att skulder är vanligare än vad många tror.

– Många känner sig skamsen, men jag vill förtydliga att det finns hjälp att få, säger Anna Ritzén.

Anna Ritzén, budget- och skuldrådgivare för Dorotea-, Lycksele-, Sorsele-, Storuman-, och Vilhelmina kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är kraven för att beviljas skuldsanering – budget- och skuldrådgivare Anna Ritzén i Lycksele: ”Ungefär lika många beviljas” Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

Antal ansökningar om skuldsanering i Västerbotten

2019: 408 stycken

2020: 479 stycken

2021: 462 stycken

2022: 370 stycken

2023: 436 stycken

2024: 538 stycken

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.