Hör Gunnar Rydin berätta om situationen i Nepal och den fortsatta satsningen Foto: SVT

Gunnar Rydin hjälper fattiga i Nepal med rent vatten – har fått stor donation

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reportage om Umeåbon Gunnar Rydins välgörenhetsarbete har gett ringar på vattnet.

Efter att reportaget sändes har en stor summa pengar donerats. Nu ska fler vattenrenare till Nepal.

– Det känns otroligt stort, säger Gunnar Rydin.

Solvatten heter uppfinningen som enbart med hjälp av solens kraft kan rengöra smutsigt vatten. Dessa vattenrenare har Västerbottensföreningen Out of Ashes tagit med sig till Nepal som en del i ett välgörenhetsprojekt, vilket SVT tidigare uppmärksammat.

Reportaget som SVT sände i fjol har gett ringar på vattnet. En privatperson från södra Sverige gillade initiativet och har nu donerat 100 000 kronor till arbetet.

– Det är jätteroligt. Detta kommer hjälpa många människor och inte minst de som vanligtvis kanske inte får hjälp först, eftersom det riktar in sig på kvinnor och barnfamiljer.

Donationen kan räcka till uppemot 80 vattenrenare

Arbetet fortsätter nu för Gunnar Rydin och de andra i Out of Ashes. Pengarna kommer gå till att skicka iväg en sjuksköterska till Nepal som ska utbilda inom sjukvård, resten ska gå till att få dit så många vattenrenare som möjligt. Gunnar Rydin tror det kan räcka till 60-80 fler vattenrenare.

I klippet ovan berättar Gunnar Rydin om situationen i Nepal och den fortsatta satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.