Flera matchningsträffar hålls efter varslet på Northvolt i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Intresset är stort för att delta i fyra kommande matchningsträffar i Skellefteå efter det stora varslet på Northvolt, enligt Skellefteå kommun. Över 400 personer har anmält intresse och både små och stora företag vill vara med för att hitta arbetskraft.

– Det som sticker ut är att så många uppger att de har en grundläggande nivå på sin svenska och en hög utbildningsnivå, säger näringslivsutvecklare Desirée Udén, Skellefteå kommun. 

Vid en veckovis återkommande presskonferens rapporterade kommunen och  Arbetsförmedlingen om det arbete som görs efter storvarslet.

Ekonomisk kris för Northvolt

Enligt näringslivschef Anja Palm visar en enkät bland näringslivet på en viss osäkerhet kring framtidsutsikterna, med en tillfällig nedgång. Men på lång sikt är man fortfarande positiva. 

Arbetsförmedlingens kanslichef Ida Rönnbloms huvudsakliga budskap var att alla som har behov av att anställa ska visa det. 

– Låt era behov synas. Lägg upp och publicera, så de som söker vet var de behövs, säger Ida Rönnblom. 

– Alla visar upp en fantastisk vilja att underlätta i den här svåra situationen. Vi ska komma ihåg att vi har en enormt låg arbetslöshet här, jämfört med i riket. Det här är en bump på vägen, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet