Kristina Lundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå, Roger Lindström region Västerbotten och Lars Lustig, länsråd Länsstyrelsen i Västerbotten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur kommun, Region Västerbotten och Länsstyrelsen jobbar för att behålla arbetskraft efter varslet på Northvolt. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Stort sug efter arbetskraft som varslas från Northvolt i Skellefteå

Publicerad

Det finns en stor efterfrågan på de anställda som varslas från Northvolt. Inte minst i Västerbotten, men också från Norrbotten och södra Sverige. Därför anordnar Skellefteå kommun tillsammans med bland andra Region Västerbotten och Länsstyrelsen en rekryteringsträff i slutet av oktober.

– Vi välkomnar alla, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

För att inte gå miste om kompetensen hos arbetstagare som flyttat till Skellefteå från tredje land ska kommunen tillsammans med regionen och Länsstyrelsen anordna rekryteringsträff för näringsliv och arbetssökande. Det handlar både om varslade från Northvolt och de som förlorar jobbet hos underleverantörer.

– Vi har fått intresse såväl från södra Sverige och även från hela regionen, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

Ekonomisk kris för Northvolt

Länsstyrelsen: Arbetstillstånd viktig fråga efter varslet

Länsstyrelsens roll är att samordna de statliga intressena och fungera som en länk mellan den nationella och lokala nivån. Länsrådet Lars Lustig har två avstämningar varje vecka med näringslivsdepartementet. Han har också haft kontakt med Migrationsverkets sektion för arbetstillstånd.

– För det är ju en väldigt viktig fråga här i samband med varslet som berör många från tredje land, säger Lars Lustig.

– Vi försöker nu att jobba med och se om vi kan få exempelvis ett undantag från lönegolvet vad gäller arbetstillstånd. Det vore oerhört bra, säger länsrådet Lars Lustig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet