Wasif står på en gångväg framför en rad träbyggnader. Träden i bakgrunden har färgglada höstblad, och det är en klar och solig dag. Det finns en trappa i byggnaderna bakom personen som leder upp till andra våningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wasif Mehmood Qureshi jobbar som kvalitetskontrollant på Northvolt. Han gillar sitt jobb och vill stanna i Skellefteå men är orolig över situationen på fabriken. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Wasif från Pakistan är orolig: ”Många kommer att lämna Northvolt, kanske även jag”

Uppdaterad
Publicerad

Wasif Mehmood Qureshi från Pakistan jobbar fortfarande på Northvolt i Skellefteå – hans fru är en av dem som redan fått gå. Han är en av ytterst få anställda som vill prata med SVT om sin situation.

– Vi är oroliga, säger han.

Nu sprider sig oron bland de anställda på det krisande företaget Northvolt efter dotterbolagets konkurs och varslet om att tusen personer måste lämna batterifabriken i Skellefteå.

Svår situation

Många av de anställda på fabriken kommer från länder som Pakistan och Indien och har ofta satsat allt på en framtid i Sverige. Men precis som alla som kommer från länder utanför EU ställs de här grupperna inför en svår situation om de förlorar sina jobb.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Det finns absolut en oro och oron är större bland de som är beroende av ett arbetstillstånd och inte har samma säkerhet att falla tillbaka på, som A-kassan, säger Lena Lundgren, ombudsman på facket IF Metall.

Familjen pressad

Wasif Mehmood Qureshi jobbar med kvalitetskontroll och har än så länge kvar sitt jobb på Northvolt. Hans fru, som tidigare jobbade på fabriken, är en av dem som tvingats sluta. Med det senaste varslet om uppsägningar är familjens situation pressad.

– Många människor kommer att lämna Northvolt inom några månader, kanske även jag, säger Wasif Mehmood Qureshi.

Enligt Northvolt är det i nuläget oklart vilka personer som ska sägas upp, men företaget meddelar att man ska fokusera på produktion av batterier medan utbyggnader har pausats. Inte heller facket har fått någon information.

Ingen information

– Ingen exakt information, nej. Men vi vet att både arbetare och tjänstemän kommer att påverkas, säger Lena Lundgren.

Tillsammans med dotterbolagets konkurs hänger hotet om en konkurs för hela Northvolt i luften vilket skulle göra den redan svåra situationen mycket värre med tanke på att verksamheten idag sysselsätter 3800 personer och många kommer från länder utanför EU.

Arbetstillstånd för personer utan EU-medborgarskap

Medborgare i länder utanför EU som vill arbeta i Sverige behöver i de flesta fall ha ett arbetstillstånd.

Den som blir uppsagd har tre månader på sig att hitta ett nytt jobb för att få sitt arbetstillstånd fortsatt godkänt.

Det krävs en månadslön som uppgår till minst 80 procent av den medianlön som Statistiska centralbyrån (SCB) publicerat och som gällde vid ansökningstillfället. Cirka 28 500 kronor.

Det finns en rad undantag och variationer i reglerna som kan påverka möjligheterna att få arbeta i Sverige, bland annat beroende på ursprungsland och personens bakgrund.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet