Det är efter beslutet att avbryta expansionen i Skellefteå som Northvolt AB:s dotterbolag Northvolt Ett Expansion AB väljer att lämna in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Ansökan lämnades in på grund av den ekonomiska situationen.
Bolagets ledning skriver i ett brev till underleverantörerna att det var ett väldigt svårt beslut.
– Det är ett nödvändigt steg eftersom expansionen av Northvolt Ett har stoppats och ytterligare investeringar i den skulle ha riskerat den finansiella grunden för Northvolt, säger Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt.
Experten: Inte förvånad
Dotterbolaget har enligt Northvolt inga anställda. Bolaget är en av över 20 olika enheter inom Northvolt-koncernen och konkursansökan gäller inte någon av de andra juridiska enheterna inom den bredare koncernen.
Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitetet i Kalmar, är inte förvånad över beskedet.
– Det har varit en lång period där man har diskuterat fram och tillbaka om man ska försätta bolaget i konkurs, säger hon.
”Sänder inte goda signaler”
Marie Karlsson Tuula påpekar att dotterbolaget står helt fritt från moderbolaget. Konkursbeskedet behöver inte betyda att krisdrabbade Northvolt kommer att följa samma resa.
– Men det är klart att det inte sänder några goda signaler, säger Marie Karlsson Tuula.
För Northvolt stundar ett betydligt mer avgörande ögonblick den 12 oktober då skatter och sociala avgifter ska betalas in till Skatteverket på över en kvarts miljard kronor.
– Vi mitt uppe i en finansieringsprocess och vi planerar att återkomma med mer information om detta längre fram, säger Matti Kataja.
Northvolt menar att man nu lägger sina resurser på att påskynda produktionen i storskalig celltillverkning inom den fullt byggda, första fasen av Northvolt Ett och att uppfylla sina åtaganden gentemot sina fordonskunder.
Se hela SVT:s sändning om Northvolts besked här.
Senaste nytt om krisen på Northvolt
Överblick
Sverige riskerar gå miste om stödpengar för batteriproduktion
Batteriproduktionen i Sverige har stannat av på grund av Northvolts konkurs. Samtidigt har EU meddelat att de kommer aviserat nästan 11 miljarder kronor för att stödja batteriproduktion i Europa, ett stöd Sverige nu riskerar att missa.
Europaparlamentarikern Sofie Eriksson (S) vill att regeringen ska ansöka om att förlänga tidsfristen.
– Tiden är inte ute, men man kan ju fundera på varför regeringen inte har agerat tidigare eftersom man mycket väl känner de här pengarna och deadlinen, säger hon.
SVT har sökt regeringen för en kommentar.
Saed fick gå från Northvolt i Skellefteå – startar foodtruck
Efter Northvolts storvarsel har Nyföretagarcentrum i Skellefteå sett en kraftig ökning av personer som vill starta eget, särskilt bland utlandsfödda.
– En del gör det i desperation och ser det som en sista möjlighet att kunna stanna, säger Angelica Falk på nyföretagarcentrum.
Nya vd:n Pia Aaltonen-Forsell lämnar Northvolt
Pia Aaltonen-Forsell, som efterträdde Peter Carlsson och tog vid som tillförordnad vd på Northvolt i augusti 2024, har bestämt sig för att lämna sin roll. Det meddelade bolagets kommunikationschef Matti Kataja i ett pressutskick.
Skälet till avhoppet är att Northvolt nu förvaltas av en konkursförvaltare. Förändringen träder i kraft med omedelbar verkan.
Den 11 april rapporterade flera medier att hela Northvolts styrelse begärt eget utträde mitt under i konkursen.
Ezazul i Skellefteå söker tio jobb varje dag – svenskkravet sätter stopp: ”Får ingen intervju”
Arbetsförmedlingen menar att arbetsmarknaden är lovande i norra Sverige för tidigare anställda vid Northvolt. Men för dem som inte talar svenska är det en utmaning att hitta nya jobb. SVT:s granskning av jobbannonser visar att nio av tio arbetsgivare kräver svenskkunskaper.
– De flesta arbetsgivare förväntar sig att man ska prata svenska, även om det inte står i jobbannonsen, säger Ezazul Haque från Bangladesh som sökt över 100 jobb utan lycka.
Regionen inför stöd till företag som anställer personer från tredje land
Region Västerbotten vill motverka att personer med kompetens lämnar länet. Därför inför man nu ett rekryteringsstöd till företag som anställer personer från tredjeland som förlorat sin anställning på Northvolt.
– Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att stötta företagen nu. Genom att undvika att livskraftiga företag hamnar på obestånd skapar vi bättre förutsättningar för snabb återhämtning, säger Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör på Region Västerbotten.
Sergio, 12, kan tvingas lämna landet
I sviterna av Northvolts ekonomiska kris förlorade Sergio Gregorio Canos föräldrar sina jobb på batterijätten. Nu kan familjen tvingas flytta tillbaka till Mexiko – och Sergio lämna alla sina vänner i Skellefteå.
– Mina föräldrar har sagt att allt kommer bli bra, säger Sergio Gregorio Cano.
Scania köper Northvolt-verksamhet
Lastbilstillverkaren Scania köper Northvolt Systems industridivision, skriver Scania i ett pressmeddelande.
I verksamheten – som inkluderar produktion, forskning och utveckling – ingår 260 medarbetare i Stockholm och Gdansk, Polen.
Enligt Scania utvecklar och tillverkar Northvolt Systems industridivision batterisystem för tung industri och off-road-segmentet, med ett produktsortiment av batterimoduler och system som används inom materialhantering, anläggningsmaskiner och gruvdrift.
"Det förvärvade bolaget blir en partner till Scanias affärsområde Power Solutions, vilket stärker Scanias erbjudande som en del av en diversifierad produktportfölj", skriver Scania.
Någon köpeskilling uppges inte av parterna i affären.
"Scania och konkursförvaltaren har enats om en affär som säkerställer den fortsatta driften. Den dagliga driften kommer inte att påverkas av förvärvet", skriver Scania.
TT
Bolag utan anställda fick uppdraget när AP-fonderna satsade miljarder i Northvolt
Ett upplägg med bolag utan anställda blev lösningen när AP-fonderna skulle satsa pensionspengar i Northvolt. Nu kan SVT avslöja hur det gick till när AP-fonderna kom runt förbudet i lag mot att köpa onoterade aktier direkt. Affären med statliga pensionspengar slutade med att 5,8 miljarder försvann.