En delad bild med två personer som står i olika miljöer. Den vänstra personen är klädd i en grön tröja och en mörk kavaj, och står i en svagt belyst inomhusmiljö. Den högra personen bär en mörk tröja, med en ljus skjorta under, och gestikulerar medan de pratar i en modern inomhusmiljö med en elegant inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Benson, chefredaktör Affärsvärlden, och Antoine Vagneur-Jones, chef för bland annat energiomställning på Bloomberg, spekulerar i framtiden för Northvolt. Foto: David Westling/Marco Nilsson

Northvolt-kritiken: ”Bättre med konkurs för att tvätta bort problem”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är så pass illa att de kommer tvingas gå i konkurs.

Det är prognosen Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson har gällande Northvolt – som är i stor ekonomisk kris.

I måndags kom beskedet att batteritillverkaren varslar 1 600 personer om uppsägning. Totalt handlar det om närmare en fjärdedel av alla anställda i Sverige.

Peter Benson, som skrivit en kritisk ledare om Northvolt i Affärsvärlden, tror att bästa lösningen för företagsjätten är att kasta in handduken inför en nystart.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Även om det finns en sund verksamhet i botten som man kan driva vidare, så kan det vara bättre med en konkurs för att tvätta bort alla gamla skulder och många problem, säger Benson till SVT Nyheter.

Chefredaktören trycker på att Northvolt skapat sig ett dåligt rykte efter ouppklarade affärer och löften som aldrig uppfylls. Det krävs enligt honom en ny ledning för att kunna gå vidare.

Experten: ”Knepiga tider framöver”

Experten Antoine Vagneur-Jones, chef för handel och försörjningskedjor inom energiövergångar på BloombergNEF, vill se ett ordentligt fokusskifte hos batteritillverkaren.

– Just nu har vi sett olika försök att undersöka andra intäktssystem som utveckling av batterikemi och alla möjliga olika projekt. Men att gå tillbaka till grunduppgiften (att producera batterier) och leverera till kunderna, kommer att vara väldigt viktigt för ett företag i ett så tidigt skede, säger Vagneur-Jones till SVT Nyheter.

Är de i en make it or break it-situation?

– Detta är den tuffaste punkten i deras historia hittills. Och det är på en marknad som redan ser en hel del konsolidering, så ja, knepiga tider framöver, säger experten.

Se mer av Antoine Vagneur-Jones och Peter Benson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet