Tidningsrubriker om Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Problemen för Northvolt har avlöst varann – se sammanfattningen i videon ovan. Foto: Skärmdumpar

Sammanställning: Northvolts skulder har fördubblats på en månad

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogden ska utreda om något går att utmäta hos Northvolt, rapporterar DN.

Samtidigt har skulderna fördubblats på mindre än en månad – nu finns över 120 miljoner kronor i betalningsförelägganden hos Kronofogden.

Northvolts skulder hos Kronofogden uppgår till över 120 miljoner kronor. Det enligt en sammanställning som myndigheten gjort den 4 oktober och som SVT Nyheter tagit del av. Det innebär att summan på kort tid har fördubblats.

Den 11 september rapporterade SVT Nyheter att Northvolt hade pågående ärenden hos Kronofogden som motsvarade totalt 60 miljoner kronor, och att bolaget har svårt att betala sina underleverantörer. Därför har underleverantörer i allt större utsträckning vänt sig till Kronofogden för att driva in obetalda fakturor från batterijätten.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Det finns betalningsförelägganden som är inne mot Northvolt och det som har hänt är att en viss summa har gått över till verkställighet, säger Sami Lundqvist, sektionschef på Kronofogden och fortsätter:

– Det innebär att det kommer in en skuld för utmätning. Då har man en viss tid att betala skulden, om det är så att tiden passerar, innebär det att vi kan börja utreda förhållanden för att vi ska kunna ta in pengar.

Skulden för utmätning ligger på 458 000 kronor och gäller ett av Northvolts bolag i Skellefteå. Den andra skulden som är fastställd gäller Nortvolts bolag i Borlänge och är på 1 100 kronor.

Northvolt: Kommenterar inte andra företag

I en skriftlig kommentar till SVT skriver Northvolts kommunikationschef Matti Kataja:

”Vi följer en noggrann process för att hantera och kontrollera utestående fakturor, men vi kommenterar inte andra företag som vidtar åtgärder på eget ansvar. Vi fortsätter att arbeta på ett öppet och transparent sätt efter bästa förmåga gentemot våra leverantörer.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet