Det är 18-årsgräns för att komma in på området där alkohol säljs på festivalen – men många ungdomar är utanför, och ibland smugglas det in alkohol. Foto: Agnes Lindberg

Flera ungdomar omhändertagna på Brännbollsyran – polisen till föräldrarna: ”Var där för ungdomarna”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen var det uppemot 15 000 personer som besökte Brännbollsyran i Umeå. Kommunens fältgrupp tog hand om flera berusade ungdomar under kvällen och natten vid området – samtliga hämtades av föräldrar.

– Detta underlättar enormt, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen sammanfattar fredagskvällen och natten på Brännbollsyran som hanterbar. Överlag beskrivs stämningen och bemötandet av festivaldeltagarna som mycket god.

Men ungefär 30 ungdomar omhändertogs av kommunens fältgrupp kring området under kvällen och natten. I samtliga fall uppges de ha hämtats av vårdnadshavare. Utöver det omhändertogs tre minderåriga av polisen enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer, och överlämnades till vårdnadshavare, alternativt sjukvården.

Brännbollsyran 2019

Lättare när föräldrarna är tillgängliga

– Det underlättar enormt för polisen och samtliga samverkanspartners när vårdnadshavare finns tillgängliga, skriver polisinsatschef Henrik Isaksson och biträdande polisinsatschef Robin Malm, på polisens hemsida.

Fyra minderåriga misstänks för också för narkotikabrott, för eget bruk.

– Polisen önskar att föräldrar är fortsatt tillgängliga för era ungdomar, ta hand om varandra och ta chansen att prata med någon av oss från polisen som finns på plats under festivalen, skriver polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brännbollsyran 2019

Mer i ämnet