Foto: Svt

Flouritgruva i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade flouritgruvan ett par mil från Storuman är den mest brytvärda flouritfyndigheten i hela Sverige.  Det visar dokument från SGU, Sveriges geologiska undersökning. Nu vill myndigheten avsätta hela 20 kvadratkilometer för gruvan. Samtidigt finns i området både riksintressen för naturvård och rennäring.

Flouritfyndigheten som hittades redan på 1960-talet ligger alldeles i närheten av Blaikfjället och sjön Storuman. Det brittiska företaget Tertary Minerals har de senaste åren borrat i hela området och uppskattar att här finns närmare 28 miljoner ton brytbar malm, något som skulle räcka i mer än 20 år.

Enda brytvärda fyndigheten

Flourit ett ämne som används inom industrin som flussmedel så att smältpunkten ska sänkas till exempel vid emaljering.

Enligt SGU, Sveriges Geologiska undersökning är det här den enda flouritfyndigheten i Sverige som är värd att exploatera.

Och nu menar SGU att området som måste avsättas är hela 20 kvadratkilometer stort och att det finns så mycket malm att det ska klassas som riksintresse

Upplagt för markkonflikt

I området finns även Kyrkberget som redan utgör riksintresse för naturvård.

Det planerade gruvområdet hamnar också mitt i de marker som tillhör Umbyns sameby där man till fots flyttar sina renar och rennäringen är sedan förut klassad som riksintresse.

Om gruvföretaget får bearbetningskoncession och miljötillstånd och allt går som på räls blir det klart om cirka fem år.

Men innan dess blir det av allt att döma upp till regeringen att besluta om vilket av riksintressena som väger tyngst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.