Petra Alfredssons dotter Lilly, 2,5 år, går på den förskola i Ersmark utanför Skellefteå där ett fall av meningokocksjukdom upptäckts. Foto: Privat

Föräldrar i Skellefteå oroliga för meningokocker: ”Man håller extra koll”

Uppdaterad
Publicerad

En person har smittats med meningokocker och fallet kopplas till en förskola i Skellefteå. Petra Alfredssons dotter Lilly, 2,5 år går på den förskolan.
– Det är klart att man är orolig och håller extra koll. Särskilt eftersom hon varit förkyld och snorig.

Vårdnadshavarna vid en förskola i Ersmark informerades under tisdagen om att ett fall av meningokocksjukdom har kopplats till förskolan.

– Det här är en bakterie som många bär i halsen utan att bli sjuk. Men det kan också orsaka allvarliga infektioner som meningit eller blodförgiftning, då blir det allvarligt, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare.

– Drabbas man av en allvarlig infektion behöver man vård på sjukhus, då är det bråttom. Om vårdas på sjukhus behandlas man med antibiotika direkt i blodet.

I utskicket skriver regionens smittskydd att barn som vistats på de drabbade avdelningarna efter den 4 november erbjuds en dos antibiotika som försiktighetsåtgärd. Övriga familjemedlemmar behöver enligt smittskyddet inte behandlas.

Oro bland föräldrar

Petras Alfredsson tycker att vården och förskolan har hanterat situationen bra, men att det varit en obehaglig situation.

– Speciellt dagen efter, då hade hon fått utslag på benen när hon vaknade upp. Då blev jag orolig och ringde 1177. Vi fick också erbjudandet om att ta antibiotika och det gjorde vi direkt den dagen, säger Petra Alfredsson.

Rådet från vården till familjen var att vara extra vaksam och ha koll på Lilly.

– Det är en allvarlig situation, så vi håller ett extra öga.

Enligt smittskyddsläkaren Maria Marklund hade inga fler misstänkt smittade upptäckts under torsdagen.

Inte aktuellt med vaccin i nuläget

En del föräldrar tycker också att smittskyddet borde erbjuda vaccin, åtminstone till syskonen.

– Vaccin kan ibland bli aktuellt om det är flera smittade, men i den här situationen är det antibiotika som är gäller och som verkar snabbast. Det är mänskligt att vara orolig, men vi är måna om befolkningen i Västerbotten, säger Maria Marklund.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med en medalj eller halsband runt halsen, iförd en svart jacka. Den högra sektionen visar en skylt med texten ”Klinisk mikrobiologi, Smittskydd, Vårdhygién”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkaren Maria Marklund berättar att inga fler fall upptäckts under torsdagen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.