Föräldrasupporten är tillbaka i Skellefteå: ”Vissa är här innan barnet fötts”

Uppdaterad
Publicerad

Den nygamla Föräldrasupporten har öppnat i Skellefteå, efter att ha varit stängd sedan förra året. Hit kan föräldrar höra av sig som behöver hjälp med sina barn.  

– Vi har haft föräldrar som varit här där barnet ännu inte fötts, säger Liz Bertholdsson-Lindfors, socionom och föräldrarådgivare på Föräldrasupporten. 

Föräldrasupporten ska fungera som en förebyggande åtgärd, där föräldrar redan i ett tidigt skede ska kunna få stöd och vägledning i sitt föräldraskap innan problemen blivit för stora och hamnar hos socialtjänsten.

Det som föräldrarna sökt stöd för varierar, allt från att barnen har svårt att gå till skolan – till hur man som förälder ska tänka vid en separation.

Enklare att kontakta

Alla föräldrar eller annan närstående vuxen kan kontakta Föräldrasupporten så länge man inte redan har en pågående kontakt med individ- och familjeomsorgen.  

– För många kan steget till att faktiskt söka hjälp vara ganska stort. Målet är att det ska kännas enklare att kontakta oss, säger Anna Gustafsson, socionom och föräldrarådgivare på Föräldrasupporten.

Nygammal verksamhet 

Föräldrasupporten har tidigare funnits som ett projekt i Skellefteå kommun, men nu är Föräldrasupporten permanent tillbaka sedan den första september. Redan under första månaden har man haft en hel del besök.  

– Familjesupporten är nu öppen och förhoppningen är att den ska vara lättillgänglig för alla föräldrar, säger Linda Larsson, avdelningschef vid individ- och familjeomsorgen i Skellefteå kommun. 

Föräldrasupporten

Besöken är kostnadsfria och personalen har tystnadsplikt. 

Inget journalförs.   

Erbjuder stöd och vägledning via enskilda samtal och via gruppträffar. 

Vänder sig till föräldrar och andra närstående vuxna som har barn mellan 0 – 18 år.  

Här kan du kontakta föräldrasupporten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.