Skellefteå kommun larmar – allt fler svåra ärenden där barn far illa

Publicerad

Socialtjänsten i Skellefteå får in allt fler anmälningar om barn som far illa. Den största ökningen ses som ”komplexa ärenden” och en förklaring är de långa väntetiderna inom barn- och ungdomspsykiatrin.

– Det är frustrerande, för vi ser att problemen ökar, säger Linda Larsson, avdelningschef vid individ- och familjeomsorgen i Skellefteå kommun.

I oktober kom det in 435 anmälningar till Skellefteå kommun om barn och unga som far illa, jämfört med 348 stycken samma period förra året. Den största ökningen gäller så kallade komplexa ärenden, enligt kommunen.

Det kan till exempel vara barn och ungdomar som har svårt att gå till skolan och där flera av dem väntar på utredning inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Bup-köerna i Västerbotten

I en rapport skriver kommunen att man inte lyckats hålla samman familjer och erbjuda stöd på hemmaplan, något som individ- och familjeomsorgen ser allvarligt på.

Känner inte till kritiken

En bidragande faktor till att det blivit så är barns rätt till hjälp och stöd utmanas av långa väntetider inom BUP.

Kerstin Eliasson, verksamhetschef vid barn- och ungdomspsykiatrin, medger att väntetiderna har blivit långa till BUP, men säger att hon inte känner till kritiken.

– Vi har regelbundna möten där vi kan lyfta den här typen av frågor och de har inte lyft den här problematiken, säger Kerstin Eliasson.

Linda Larsson är förvånad över att BUP inte känner till situationen i Skellefteå.

– Vi chefer har något som heter strategisk samverkan lokalt där vi träffas flera gånger per termin, då vi tar upp hur läget ser ut, säger hon.

Orsaker till ökningen

Enligt kommunen kan anledningen till ökningen av komplexa fall bero på pandemin, där man från skolans håll inte har kunnat fånga upp barn och unga som vanligt. Men också för att många unga inte haft tillgång till skyddsfaktorer som äldre släktingar eller fritidssysselsättningar. 

– De här delarna är viktigt för man ska orka med om man befinner sig i en tuff situation, säger Linda Larsson, vid Skellefteå kommun.

Lösning

I Region Västerbotten håller man just nu på att tillsammans med skola, socialtjänst och hälso- och sjukvården på att ta fram en ny samverkansrutin för barn och unga med psykisk ohälsa.

Den förväntas vara på plats i början av nästa år, något som både Skellefteå kommun och BUP ser positivt på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bup-köerna i Västerbotten

Mer i ämnet