Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten är sämst i landet på vårdgarantin och har varit det en längre tid.
Redan i januari 2013 var köerna långa. Då fick bara 29 procent av barnen ett första besök hos BUP inom 30 dagar, i hela Sverige var det 86 procent som fick det.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har bland annat sett över arbetssätt, upprättat ett kontaktcenter som hjälper barn och unga på distans och upphandlat neuropsykiatriska utredningar. Trots det blir köerna bara längre.
– Man jobbar mer, men inflödet är så pass mycket större så man hinner helt enkelt inte med, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.
”Ett samhällsproblem”
I oktober i år visar statistiken att bara 9 procent av barn och unga får ett första besök hos BUP inom en månad. Det visar statistik från Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Har ni misslyckats?
– Det här är ett stort samhällsproblem där vi tillsammans, hela Västerbotten i de 15 kommunerna och regionen, behöver göra ett handslag för barn och ungas psykiska hälsa, säger Danielsson.
Enligt henne ligger Västerbotten i topp på de regioner som har den högsta andelen barn och unga i behov av psykiatrisk vård på specialnivå.
– Vi behöver stoppa inflödet. säger hon.
Oppositionen: ”Testa vårdval”
Anton Bergström (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att de länge har kritiserat majoritetens politik.
– Men just nu ser man ett väldigt ökat inflöde av patienter och uppenbarligen har majoritetens politik inte dimensionerats för att klara av det, säger han.
Moderaterna vill se ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin.
– Som det ser ut just nu skulle vi behöva prova ett vårdval, så att fler aktörer kan etablera sig och ta emot fler patienter, säger Anton Bergström (M).